Flyttkarusell för rumänska tiggare

2:07 min

Antalet avhysningar och rivningar av tältläger i Stockholm där det bor rumänska tiggare har ökat kraftigt i år. Det pågår en flyttkarusell mellan parker och skogar runtom i Stockholm.

Tillströmningen av personer från Rumänien som livnär sig på tiggeri gör att det nu pågår en flyttkarusell mellan parker och skogar runtom i Stockholm, enligt P1-programmet Konflikt.

– Först vräktes jag från Högdalen, sedan vräktes jag två gånger från Skarpnäck, och sedan från Flemingsberg en gång.

Mannen berättar att han blivit vräkt sex gånger, från Högdalen, Skarpnäck, Flemingsberg och från Hökarängen.

Sven Hovmöller från föreningen HEM, en förening som hjälper hemlösa Eu-migranter, har följt avhysningarna på nära håll. Så fort ett läger rivits så byggs ett nytt någon annanstans.

– Vi har haft ett stort gäng som först var i Högdalen, avhystes på olika ställen, hamnade i Skarpnäck, avhystes därifrån, kom tillbaka till Högdalen, och när de avhysts därifrån kanske de kommer tillbaka till Högdalen, säger han.

Enligt Stockholms stads egen kartläggning bor det nu rumänska medborgare på ett sextiotal olika platser.

Olika myndigheter är ansvariga för olika markområden. Därför vet ingen hur många avhysningar som skett totalt i stockholmsområdet i år totalt. Men bara på en av myndigheterna, på exploateringskontoret i Stockholm, har man vräkt och rivit tio tältläger på sin mark hittills i år. Det kan jämföras med fyra förra året.

Det nytillträdda rödgröna styret i Stockholm har ännu ingen handlingsplan utan vill i stället utreda, som man uttrycker det, andra boendealternativ.

Men att riva lägren ser ingen som någon varaktig lösning - varken politiker, polis eller sociala myndigheter.

De jag träffar i ett av tältlägren säger att de kan tänka sig att bo var som helst, bara de vet att de får bo kvar.

– Kan någon myndighet förklara varför vi är avhysta? Vi förstår inte varför. Finns det inte något rivet hus, eller någon plats där vi kan bo i lugn och ro

Lyssna på Kampen mot kåkstaden i Konflikt lördag, 25 oktober 2014, kl 09:03.