Separatister hindrar folk att rösta i Ukraina

2:16 min

På söndag är det parlamentsval i Ukraina. Då ska nya ledamöter tillsätts, de ska ersätta de ofta korrupta politiker som valdes under den förre presidenten Viktor Janukovytj.

De som bor i de östra delarna av Ukraina där ryskstödda separatisterna har kontroll kommer inte kunna delta. Separatisterna tillåter inte att de går och röstar. Men det är många där som inte vill delta i valet även om det hade varit möjligt.

– Vi kommer aldrig att rösta på nationalisterna från västra Ukraina, det enda de gör är att bomba oss, säger en kvinna från staden Popasnaja.

De tre medelålders kvinnorna från staden Popasnaja i Luhansklänet talar i munnen på varandra när de ska förklara varför de absolut inte kan tänka sig rösta på söndag. De bor i det område som separatisterna kontrollerar och där kommer det inte att genomföras något val, de som vill och vågar ta sig över frontlinjen kan rösta där på andra sidan men det är få som väntas utnyttja den möjligheten.

De tre kvinnorna har tagit sig till storstaden Charkiv på regeringskontrollerat område, de köper barnkläder på en stor billighetsmarknad, det finns ingen uppvärmning i skolan i Poposnaja och barnen fryser.

– Jag vill bo i Ukraina, jag är ukrainska, men att leva med dem som nu styr är omöjligt, säger Andzjelika och använder ett kraftuttryck om politikerna i Kiev.

Inte heller på Krim kommer det att genomföras något ukrainskt parlamentsval, halvön är sedan mars ockuperad av Ryssland. På Krim och i östra Ukraina hade den förra presidenten Janukovytj många anhängare så dagens oppositionspartier missar många potentiella väljare. De tre kvinnorna lastar en liten bil full med inhandlade varor. Deras chaufför Ivan har dock en lite annan syn.

– Det är klart att jag helst skulle vilja rösta, Ukraina är ändå Ukraina, säger Ivan.

Även han kommer från staden Popasnaja, mitt i frontlinjen, och han bekräftar att det varit dagligt skjutande. Men till skillnad från kvinnorna lastar han inte presidenten.

– Om jag kunde skulle jag rösta på Petro Porosjenkos parti, trots att jag är ryss, säger han.

Klockan 16.00 i Studio Ett sänder Sveriges Radio direkt från Charkiv med anledning av valet.