Förmiddag med Jenny

Höstens bästa trädgårdstips!

2:27 min

Även om det fortfarande är meteorologisk sommar i delar av Skåne så är det dags att höstfixa i trädgården.
Men räfsa inte bort alla löv, de kan göra nytta!

Löven faller från träden men det är inte alltid nödvändigt att räfsa bort dem från gräsmattan. - Mindre löv, som exempelvis från björken, kan vara nyttigt för gräsmattan. Men de får inte täcka helt, då riskerar man snömögel i gräset under vintern, säger trädgårdsmästare Annika Andersson från Åhus.
När du höstfixar i trädgården så kan du också använda en del av löven du räfsar till att vintertäcka rabatter och kupa rosorna med. - Du gör en kulle över själva ympstället på rosen för att skydda dem från kyla, säger Annika Andersson.
Se också till att vintergröna växter får en rejäl rotblöta inför vintern. Exempelvis rhodedendron får lättare att klara vintern om de får ordentligt med vatten innan vintern kommer.

Annika Andersson tipsar också om att passa på att stressa ner vad gäller trädgårdsambitionerna när mörkret faller.
Detta toppar också Annikas lista på de FEM BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPSEN FÖR HÖSTEN:

1. Ta det lugnt! Det behöver inte vara jättefint på vintern, det blir bara tjusigt när frost och snö förstärker linjerna i det man INTE har rensat på perenner, buskar och träd.

2. Gör vackert i krukor, använd oväntade saker; som kokosnötter, loppisfynd som kakfat i flera våningar. Var modig och gör dig själv glad när du ser utsmyckningar.

3. Ta in hela rotklumpen av persilja och gräslök som du odlat och låt dem växa vidare inomhus så har du färska kryddor hela vintern.

4. Om du har damm så lägg i en plastboll i vattnet så fryser ytan inte lika snabbt, eftersom bollen flyttar sig över ytan på vattnet.

5. Ta tag i en frökatalog och börja planera inför våren redan nu. Gör en plan redan nu så blir du inte så stressad till våren.