Kaos i Knivsta - oklart vilka som ska styra

2:16 min

Politiskt kaos råder i Knivsta kommun. I dag vet ingen vilka partier som kommer att styra kommunen de närmaste åren, detta efter att den borgerliga allians som tänkt sig att bilda ett minoritetsstyre röstades ner i går i flera frågor, eftersom det socialdemokratiskt ledda blocket inte la ner sina röster utan kom med motförslag som fick stöd av Sverigedemokraterna. 

Moderaternas Klas Bergström var helt oförberedd på det som hände i går: 
– Vi blev chockade, vi hade ingen som helst aning att de var beredda att gå så här långt.

De borgerliga menar att en praxis har bildats i riksdagen vad gäller minoritetsstyren så att en mindre minoritet lägger ner sina röster för att släppa fram den större minoriteten, så att man på det sättet får fram ett styre. Men så blev det alltså inte i Knivsta kommunfullmäktige i går. De borgerliga hade fört fram Folkpartiets Anne-Marie Morhed som kandidat till att bli ordförande för kommunfullmäktige, men till alliansens förvåning kom det andra politiska blocket bestånede av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Knivsta.nu med ett motförslag, nämligen att behålla Knivsta.nus Kenneth Gunnar som ordförande, och det förslaget fick stöd av Sverigedemokraterna och därmed blev det så.

Efter att par omröstningar med liknande utslag sköts övriga beslut upp, t ex vem som ska bli förstanamn i kommunen, alltså kommunstyrelsens ordförande. Där tänker den S-ledda koalitionen lansera Socialdemokraternas förstanamn Claes Litsner vid fullmäktigemötet den 20 november. Claes Litsner kritiseras av de borgerliga för att med sitt agerande öppna upp för Sverigedemokraterna att få ett avgörande inflytande. 
– Det är inte vi som har gett SD vågmästarrollen, utan det är alliansen som gick ihop i en minoritet, säger Claes Litsner.

När partierna går till nästa kommun fullmäktige den 20 november ädet nu trolilgt att ingen vet hur det kommer att gå, vilka partier som kommer att få igenom sina förslag och sin budget. Sverigedemokraterna har nu en nyckelroll i kommunen, konstaterar Gunnar Larsson i SD:
– Jag tror att man får vara lite mer på tå och inte ta något för självklart, säger han.