M i Bengtsfors vill utesluta Therese Karlsson

1:44 min

Moderaterna i Bengtsfors har begärt att en av medlemmarna, Therese Karlsson, ska uteslutas ur partiet.

På ett extrainsatt moderatmöte i Bengtsfors i går kväll, där Therese Karlsson inte var med, röstades för en begäran om uteslutning av henne.

– Jag vet inte vad jag ska säga egentligen för jag fick ju beskedet av dig först nu, så jag får nog fundera lite på hur jag ska svara på den frågan överhuvud taget, säger Therese Karlsson när P4 Väst ringer upp henne.

Therese Karlsson var tidigare främste företrädare för Moderaterna i Bengtsfors – tills den förre riksdagsmannen Stig Bertilsson tog över för några år sedan.

I årets val återfanns hon först på 14 plats på partiets valsedel i Bengtsfors men valdes in i kommunfullmäktige, som en av fem moderater, med hjälp av personkryss.

Vid det första sammanträdet i kommunfullmäktige var oppositionens kandidat till posten som vice ordförande Stig Bertilsson, men Therese Karlsson kom också på förslag och fick fler röster än Bertilsson och blev därmed vald.

Men den posten borde inte Therese Karlsson ha accepterat, säger Ulf Hanstål, som är distriktsombudsman för Moderaterna.

– Det förekommer i princip inte i landet att någon i vårt parti förfar på det viset. Man har ju som fullmäktigeledamot att rätta sig efter de beslut som moderaternas fullmäktigegrupp i respektive kommun beslutar när det gäller personvalsärenden till kommunaluppdrag, säger Ulf Hanstål.

Och det är självklart för en moderat att man känner till det?

– Det är rätt så kristallklart i våra stadgar på den här saken och det är ju lite grand som övriga lagar att man kan inte skylla på att man inte visste, säger Ulf Hanstål.

Therese Karlsson kan alltså anses ha aktivt arbetat för en konkurrerande politisk organisation, vilket är en anledning till uteslutning enligt stadgarna.

Själv säger hon att hon handlade för partiets bästa.

– Min tanke var faktiskt att jag skulle rädda partiets ansikte där och då för när jag insåg att Moderaternas kandidat inte hade så stort förtroende utifrån den omröstning som var, så var ju tvungen att rädda kvar den posten till Moderaterna, säger Therese Karlsson.

Så du tycker att du handlade för moderaternas bästa?

– Ja för att jag insåg att risken var ganska stor att den posten hade blivit föreslagen ett annat parti, säger Therese Karlsson.

Nu tar minst tre månader innan den centrala partistyrelsen fattar sitt beslut, men skulle hon sparkas ut så säger Therese Karlsson att hon fortsätter ändå som politisk vilde.

– Ja naturligtvis, jag tror ju på den moderata politiken, säger Therese Karlsson.