Malmö

Bästa skägget utses

5:09 min

I helgen är det skäggfest i Malmö där man är på jakt efter landets bästa skägg. Det är tävlingen "En karl med skägg" som pågår.  Och skägg är populärt, i staden har barberare fullt upp från morgon till kväll.

– En gång i månaden blir det en rakning och klippning för att hålla det som det ska, säger Thomas Adner som besökte barberaren idag.

Är skägg en trend?

– Nu har det nästan passerat en trend. Det dök som en trend men nu är det så många som bär det att det har blivit så brett.  Nu har det blivit ett etablerat val som killar kan göra oberoende av trender, säger Johan Rönnow, barberare.

Vad är trendigast just nu?

– Det är fortfarande lite större skägg som ger ett tydligt intryck. Men det har blivit lite mer skulpterat och tajt på de som har haft stora skägg. De vill klippa ner det lite så att man ser detaljerna mer.

Kristofer Pennerman är också barberare och han har ett långt rött skägg. Han ger sitt bästa tips på hur man kan sköta om sitt skägg från morgon till kväll.

– På morgonen duschar jag vanligt och tvättar igenom skägget med antingen schampo eller ansiktstvätt. Sedan borstar jag igenom det så att det inte uppstår knutor. Vissa dagar fönar jag det och lägger i skäggolja. Det kan man göra under dagen också för att hålla skägget följsamt och för att lugna ner huden som kan bli lite irriterad.

Har du några tips på vad man ska göra om man vill ha skägg?

– Håll ut, snacka med din barberare om vad du vill göra så kan vi ge tips om hur det blir lättare att odla ut det.