Kiruna

Det blir inget hotell på Luossavaara

1:41 min

Planerna på ett spektakulärt hotell på toppen av Luossavaara i Kiruna läggs nu ner. Det står klart efter en överenskommelse mellan Kiruna showroom och LKAB.

Gruvbolaget tar nu över ansvaret för det påbörjade bygget på Luossavaara som har stått still i flera år. Men det är fortfarande oklart vad som ska hända med det stål- och betongskelett som står på Luossatoppen idag.

Hotellbygget startade för sju år sedan och Robert Åberg som är ordförande i Kiruna Showroom känner sig lite bitter idag.

– Det känns ju bittert. Det är ju ett projekt som vi har hållit på med i många år. Det går inte alltid som man har planerat helt enkelt, säger han.

För drygt sju år sedan sattes spaden i jorden för bygget av ett upplevelsehotell med milsvid utsikt över fjällvärlden. Sju Kirunaföretagare hade gått samman i Kiruna showroom och planerna var från början storslagna.

Då talades det om ett exklusivt hotell bestående av stora glasväggar och den svarta järnmalmsmineralen magnetit. Men färdigställandet av hotellet sköts hela tiden fram och de senaste åren har byggandet helt legat nere.

Ett av flera problem var att Kiruna showroom hade varit tvungna att äga marken för att kunna finansiera det fortsatta bygget. Men marken ägdes av staten och det kom också att visa sig att marken var av stor betydelse för LKAB.