Kronoberg

Allt fler gör som Sofie - går med i hemvärnet

1:30 min

Allt fler vill gå med i hemvärnet. I Kronoberg och Kalmar har intresset ökat kraftigt - hittills i år har det kommit in mer än dubbelt så många intresseanmälningar jämfört med hela förra året. Hemvärnet tror att det kan ha ett samband med flera dramatiska händelser i vår omvärld den senaste tiden.

– Det vore konstigt om det inte berodde på ett visst förändrat läge i omvärlden. Det som händer i Ukraina, Syrien, det som händer i Irak med IS. Folk blir påverkade av detta tror jag, säger Hans Karlsson som är rekryteringsansvarig för hemvärnet i Kronoberg och Kalmar.

Ny statistik från hemvärnet visar att antalet spontan intresseanmälningar för att gå med i hemvärnet har ökat kraftigt på bara ett år. Hittills i år har det kommit in 95 intressanmälningar, järmfört med 44 stycken under hela förra året.

Hans Karlsson uppger att det ökade intresset följer ett välbekant mönster:

– Suezkrisen, Kubakrisen, inmarschen i Tjeckoslovakien 1968- hela vägen fram till idag. Så fort det blir någon sorts förändring så ökar intresset för att att gå med i hemvärnet, säger han.

Men för Sofie Karlsson, som varit hemvärnssoldat i tre år, var det inte någon särskild händelse i vår omvärld som gjorde att hon för tre år sedan tog steget till att gå med i hemvärnet.

– Från första början gick jag med för att jag skulle utbilda min hund till patrullhund i hemvärnet, och kunna göra en insats vid eftersök och liknande, om någon försvinner i skogen, säger Sofie Karlsson.

Funderar du också på att gå med i Hemvärnet? Varför/varför inte?