Utländska komedier visas på filmfestival

1:46 min

Torsdag till söndag visas filmkomedier från tretton olika länder. Det är skådespelaren och komikern Nisti Stêrk som arrangerar festivalen.

– Vi vill bjuda in komedier från andra länder som aldrig visats på svenska biografer. Det är alltid någon film från Frankrike eller Italien vilket ju är fantastiska filmer absolut, eller alltid amerikanskt eller brittiskt. Och vi vill se vad andra delar av världen skrattar åt. Vad är roligt i Somalia? Vad är roligt i Kurdistan eller i Turkiet? säger Nisti Stêrk.

Tillsammans med manusförfattaren Karin Rydholm står hon bakom idén att organisera en internationell komedifilmfestival i Stockholm. På festivalen kommer det att visas filmer från tretton olika länder och det är inte ett slumpmässigt urval, säger Nisti Stêrk.

– Vi har valt de grupper som är ganska stora i Sverige. Till exempel så bor det nästan 70 000 kurder här. Det bor 45 000 somalier och 55 000 chilenare och mexikaner, nigerianer. Det är de grupperna. Vem talar om den kinesiska humorn? Vem pratar om den thailändska likaså, frågar hon sig.

Det är viktigt att vi lär oss vad andra nationer skrattar åt. Att enas genom skrattet, säger Nishti Stêrk. På festivalen kommer det inte att visas de nyaste filmerna, däremot de som fått en hel nation att skratta.

Sveriges första internationella komedifilmfestival sponsras huvudsakligen av Stockholms stads Kulturförvaltning. Filmerna visas på filmhuset i Stockholm och i Hallunda med hjälp av Botkyrkas kreativa fond. . I samband med festivalen kommer det även att anordnas seminarier, debatter och samtal. Och Nisti Stêrk planerar att göra detta till en återkommande festival.

– Komedier får många hjärtan att börja sjunga, tycker jag. Så jag hoppas att det händer, säger skådespelaren och festivalarrangören Nisti Stêrk.

Festivalen pågår mellan den 23 och 26 oktober.