Ethel Forsberg kan få Blåslampan

Ethel Forsberg, chef för regionens samhällsbyggnadsförvaltning, är en av finalisterna till konsumentpriset Blåslampan.

Tanken är att priset ska gå till en person, förening eller organisation, som på ett påtagligt och nyskapande sätt slagit vakt om konsumenternas intressen.

Enligt motiveringen har Ethel Forsberg, genom föredrag, debattinlägg och boken "Makt, plast, gift och våra barn öppnat våra ögon för kemikalieriskerna i vardagen. Med envishet, mod, med kunskap och sina erfarenheter som myndighetschef har hon visat hur risker mörklagts av både kemiindustrin och politiken. Hon har pekat på det fullskaleexperiment vi alla ingår i och där barnen råkar värst ut. Det handlar om ämnen som kan orsaka cancer, skada arvsmassa, ge allergier och störa hormonsystem. Hennes enträgna arbete banar vägen för att bryta det slentrianmässiga förhållandet till farliga ämnen och hon visar också på praktiska sätt att leva mer giftfritt i vardagen."

Blåslampan delas ut den 18 november.

Övriga finalister är Mikael Grill Pettersson

Som SVT Nyheters konsumentreporter har Mikael Grill Pettersson under flera år blottlagt missförhållanden inom skilda branscher - nätets guldköpare, oseriösa telefonförsäljare, bluffannonsering i sociala medier m.m. Med serien #matvalet satte han i år tillsammans med Malin Olofsson och Linda Larsson Kakuli sökarljuset på den offentliga upphandlingens betydelse för hållbart producerad mat. Med patos, envishet och professionalitet har han lyft fram sådant som annars kunnat förbli dolt, stärkt konsumenterna och bidragit till en hållbar utveckling.

Världsnaturfondens rapport ”Du äger”

Mångmiljardbelopp av våra spar- och pensionspengar går till investeringar som medför gigantiska klimatutsläpp och annan miljöförstöring. Världsnaturfonden har genom Magnus Emfels och Stefan Henningssons arbete med rapporten i ämnet och sammanfattningen ”Du äger” bidragit till att avslöja  finansbranschens och pensionsfondernas bristande ansvar för vår framtid. På ett område där det behövs debatt, transparens och konsumentmakt ger de oss konkreta och bra råd för att klimatsäkra sparande, förvaltning och AP-fonder.

Fair Trade Center

Organisationen Fair Trade Center har under många år med envishet, kreativitet och knappa resurser arbetat för att få konsumentinriktade företag att ta ansvar för sin produktion i fattiga länder. De har bland annat gjort rapporter om kläder, skor, mobiltelefoner och snittblommor. Särskilt envist har de drivit kravet på levnadslön. De har spritt information genom sin ”Etikbarometer” och de har varit en bidragande faktor till att stora klädföretag börjat arbeta för att höja lönerna. Fair Trade Center visar på handelns ansvar, på kopplingen mellan våra inköp och en hållbar utveckling. De visar att förändring är möjlig.

Sveriges Konsumenter och Råd & Rön delar varje år ut konsum,entpriset Blåslampan. Priset är 10 000 kronor, en antik blåslampa och en prenumeration på tidningen Råd & Rön.

Prisutdelningen äger rum den 18 november  i Stockholm.

Tidigare pristagare är bland annat journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson, Matupprorets grundare Camilla Sparring, författaren och politikern Isabella Lövin, politikern Marit Paulsen, filmaren Fredrik Gertten, konsumentprogrammet REA och föreningen Rättvisemärkt. Se fler pristagare!

Juryn består av: Annika Wilow Sundh (Konsumentvägledarnas förening), Louise Ungerth (Konsumentföreningen Stockholm och 2013 års pristagare av Blåslampan), Stefan Edman (miljöprofil och författare), Sverker Olofsson (tv-journalist från bland annat Plus) och Örjan Brinkman (ordförande Sveriges Konsumenter).