Lång väntan på ny hörapparat

1:17 min

I Karlskrona tar det sju månader att få sin hörapparat utbytt när den slutar fungera. I Karlshamn är väntetiden tre och en halv månad.

Nils Olofsson från Ronneby vet hur det känns när hörapparaten plötsligt lägger av.
– Vi träffade våra barn och de höll på att berätta om sina upplevelser och så lade apparaten lade av. Jag hörde ingenting på det örat och då blev jag irriterad, säger han. 

Nils Olofsson hade tur. I våras när han ringde till audiologen behövde han bara vänta två månader utan en fungerande apparat. Men nu är väntetiderna hos hörselmottagningen på Blekingesjukhuset i Karlskrona drygt sju månader.

Fredrik Iller som arbetar som audionom på Blekingesjukhuset i Karlskrona önskar att han kunde hjälpa patienterna på en gång när de ringer.

Audionomerna hinner inte med
– I regel är det så packat med besök att man har inte den tiden. Behöver man göra en riktig rehabilitering så krävs diagnostik med hörselprov och så vidare. Då tar det tid. Det är ju jättetråkigt både för patienterna och för oss att man inte kan hjälpa dem på en gång, säger Fredrik Iller.

I Karlshamn är väntetiderna på att få byta en hörselapparat tre och en halv månad. Men med en åldrande befolkning är risken stor att köerna växer även där. Blekingesjukhuset behöver helt enkelt fler audionomer.

Fler tjänster finns utannonserade
– Vi söker efter audionomer, vi har tjänster utannonserade. Men det finns inga audionomer att få tag i. Det är det som är problemet, säger Fredrik Iller.

Att inte höra vad folk säger gör att man utesluts i sociala sammanhang.

– Sju månader är ju väldigt länge att vänta på en apparat, säger Nils Olofsson.