Polisen kan inte förklara hur sprit blev till vatten

1:49 min

Polisen i Örebro har ingen förklaring till hur det kan ha gått till när tio flaskor gin och fem flaskor vodka förvandlades till vatten när de stod i polisens förråd. Nu blir polisen tvungen att ersätta ägaren med drygt 16 000 kronor, när åklagaren efter flera år beslutat att lägga ner fallet.

Det är oacceptabet att sådant här kan ske hos polisen enligt Mats Nylén, polisens kommunikationchef.

– Ja det är förstås helt fel att det försvinner saker från sådant som polisen tagit i beslag och ansvarar för, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid Polisen i Örebro län.

Polisen i Lindesberg gjorde alltså ett större beslag av alkohol hos en person i Lindesberg 2007, men där åklagaren alltså flera år senare kom fram till att lägga ner gfallet i brist på bevis.

När så Polisen skulle lämna tillbaka alkoholen upptäkte ägaren att mycket av den beslagtagna ölen och ciderns bästföredatum gått ut under åren som alkoholen varit i polisens förvar. Dessutom upptäckte ägaren att sprit i vissa spritfaskor bytts ut till vatten under tiden som flaskorna stått inlåsta hos polisen.

Mats Nylén, polisens kommunikationchef vid Polisen i Örebro län, har idag ingen förklaring eller svar på hur det har gått till.

– Vi har försökt utreda hur detta kunde ske, och vad jag känner till så har vi inte kommit fram till hur det kunde gå till och det är väldigt beklagligt, förklarar Mats Nylén.

Nu ska polisen förbättra och förändra rutiner så det inte kan ske igen. Men den här gången får alltså polisen betala skadestånd till ägaren till alkoholen.