DVD-spelaren ökar snabbast

DVD-spelare är den mediaprodukt som ökar snabbast i hushållen, medan bredbandsutbyggnaden går trögt. Det visar SOM-institutets senaste undersökning.

Hälften av de svenska hushållen har nu DVD-spelare, visar färska siffror från SOM-institutet i Göteborg. Det är en snabb ökning från förra året då inte ens 40% hade DVD-spelare. Ännu fler - tre av fyra hushåll - har nu internet hemma men bredbandsutbyggnaden verkar gå trögt. Knappt var tredje svensk har bredband och det senaste året har ökningen varit långsam.

Över hälften av befolkningen använder internet minst två gånger i veckan, men det är fortfarande stor skillnad i olika åldrar.

78 procent av tonåringarna använder internet flera gånger i veckan, medan bara 12 procent av pensionärerna gör det.

En majoritet använder internet privat för att söka information och läsa epost. Var tredje internetanvändare säger att bankärenden är en viktig anledning att gå ut på nätet och nästan lika många söker nyheter på nätet.

Vanligaste mediaprodukten är mobiltelefonen. Runt 90 procent av hushållen har mobiltelefon men nu ökar det inte längre.

Av dom som är under 30 använder nästan hälften mobilen varje dag för att ringa, och lika många för att skicka SMS, medan bara 1 av 100 pensionärer skickar SMS.

Det är också tydligt att män använder mobilen mycket mer än kvinnor gör.

Om någon trodde att det nu är vanligt att skicka bilder med mobilen så är det fel. Bara 1 procent gör det varje dag.