De jagar gifter i förskolan

2:44 min

Gifter finns överallt på förskolorna, bland annat i plastleksaker, skumgummimattor och i gamla elektronikprylar. Nu har Skara kommun satt igång en jakt på kemikalierna i projektet Giftfri förskola.

Det är Annika Grimling, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Skara, som frågar personalen på Björkbacken vad leran som ett- och tvååringarna leker med innehåller. Och det är bara en av pusselbitarna i kartläggningen Giftfri förskola. Annika och hennes kollegor letar högt och lågt, ute och inne, efter gamla elektronikprylar, tryckimpregnerat trä, skumgummi i madrasser och plastleksaker utan märkning, som en röd taggig boll som inte är så oskyldig som man kan tro.

– Mjuka plastleksaker kan innehålla ftalater och det är ett ämne som kan vara farligt för barnen, förklarar Annika Grimling.

Utgångspunkten för Giftfri förskola finns i ett material från Naturskyddsföreningen. Alla förskolorna i Skara kommun ska kartläggas nu under hösten och i vår får sedan förskolorna veta resultatet och utifrån det välja hur de vill förändra barnens miljö för att minska gifterna. Karin Bovin som är miljöstrateg hoppas att projektet ska kunna fungera som en väckarklocka också för Skaraborgs andra kommuner

– Någon måste ju börja. Det kan ju hända att de andra kommunerna gör något liknande projekt nu.

Fast att helt få bort plast och kemikalier från förskolorna är knappast möjligt.

Som mamma eller pappa idag kan man också känna en sorts maktlöshet inför alla giftlarm man ställs inför. Men Karin Bovin tycker inte att man ska vara orolig, och små förändringar hos förskolorna kan också vara viktiga.

– Man kan bara göra sitt bästa, kanske byta ut någon plastleksak eller så. Jag tycker inte att man ska vara orolig men man kan tänka efter före, säger hon.

Men när det handlar om att inte oroa gäller det också att förklara för barnen på ett bra sätt varför man tittar på deras saker och fyller i papper. 

– Jag har sagt till dem att vi tittar på vad de använder för leksaker, säger Annika Grimling.