Farligt slöa bussar mellan Sala och Västerås

1:44 min

VL:s bussar i Sala är trafikfarliga och accelerar inte ordentligt, enligt flera chaufförer. När bussarna ska sega sig ut på vägen efter stopp riskerar de att bli påkörda bakifrån.

P4 Västmanland hängde med busschauffören Roger Kumlin på sträckan Västerås - Sala.

Han kör ut ur bussfickan på 56:an mot Sala. En minut och tio sekunder tar det innan hastighetsmätaren segat sig upp till 80 kilometer i timmen. I backspegeln närmar sig långtradarna i rask takt.

– Bussen accelererar inte som den ska. Man sitter ju inte säkert när man kör på det här viset, säger Roger Kumlin.

Det är på sträckan Västerås-Sala vid rusningstid som problemen är störst, berättar han. Buss 569 stannar längs vägen och varje gång Roger Kumlin ska ut igen är han orolig för att bilarna bakom inte ska hinna bromsa i tid.

– Man vet ju aldrig om det händer en olycka. Det räcker att den som kommer bakom inte är tillräckligt uppmärksam. Då sitter han ju i bakändan på mig.

För två år sedan byttes de gamla dieselbussarna ut mot nya gasdrivna. Det var då problemen började. berättar flera chaufförer som P4 Västmanland har varit i kontakt med.

Enligt skyddsombudet på Västmanlands Lokaltrafik i Sala har problemet tagits upp med ledningen under lång tid, utan att något har hänt:

– Det är ju helt fel. Det är ju jag som bli lidande om det händer någonting. VL ska ju ta sitt ansvar och se till att det blir bättre på de här bussarna.

Mikael Kjällberg, teknisk chef på Västmanlands lokaltrafik, säger att han känner till problemet och att det troligen beror på att elektroniken i bussarna går in i ett särskilt säkerhetsläge. 

– Det är ju jag som är ansvarig för det här. Vi får titta på det, säger han till P4 Västmanland.