Pressmeddelande 2014-10-24

Prix Europa-vinster till Hugo Lavett, Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin

Uppdaterad version:
I kväll delades det prestigefyllda radio- och tv-priset Prix Europa ut i Berlin. I kategorin Radio Documentary vann Hugo Lavett med P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats”. Ekots Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman tog sin andra Prix Europa-vinst med ”The Insider” som utsågs till Best European Radio Investigation of the Year. I drama-kategorin fick Radioteaterns "Ditt Parti" ett hedersomnämnande.

P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats” är Hugo Lavetts första dokumentär.
– Det är en fantastisk känsla att få det här erkännandet. Att efter den här veckan, när man suttit och lyssnat på de bästa dokumentärerna från hela Europa och haft långa diskussioner, sedan röstas fram som den bästa – det är svårt att smälta, säger Hugo Lavett.

För två år sedan gick Prix Europa för bästa granskning till Ekots Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin – då för Saudiaffären. I kväll fick de pris för granskningen av Ericssons affärer i Grekland, ”The Insider – en unik rapport inifrån ett av världens största telekombolag”.

– Den här granskningen av Ericssons affärer i Grekland har fått väldigt stora konsekvenser där, det har man nog inte förstått i Sverige, säger Bo-Göran Bodin.
– Och det känns fantastiskt att Sveriges Radio nu har vunnit Prix Europas granskningskategori tre år i rad, säger Bo-Göran Bodin.

Hedersomnämnadet i kategorin "Radio Drama" gick till Radioteaterns kortteater "Ditt Parti" av Pia Gradvall och Magnus Lindman - om ett fiktivt parti, där avsnitten skrevs efterhand och kommenterade händelser i politiken fram till valet.
– Det är så roligt att Prix Europa belönat ett högriskprojekt som Ditt Parti, säger regissören Magnus Berg. Vi visste ju faktiskt lika lite som lyssnarna vad avsnitten skulle komma att handla om från vecka till vecka. 

Av Sveriges Radio sex nominerade bidrag hamnade samtliga på "shortlist", det vill säga rankades högt. Radioteaterns version av "Jag ringer mina bröder" av Jonas Hassen Khemiri kom till exempel på en hedrande tredjeplats.

På plats vid Prix Europa i Berlin fanns också Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
– Jag är överväldigad och stolt. Det här visar hur många väldigt begåvade medarbetare det finns på Sveriges Radio, säger Cilla Benkö.
– Det här visar också hur oerhört viktigt det är med ett självständigt radiobolag. Då kan alla koncentrera sig på att bli världsledande i att utveckla radiomediet, säger Cilla Benkö.

Mer om P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats” av Hugo Lavett

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund död vid en brygga i Loftahammar i Småland. Polisen griper direkt maken Ingemar. Han misstänks ha mördat sin fru. Men vad var det egentligen som hände?

Mer info och dokumentären för lyssning:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/213329?programid=909

Pressbild: Hugo Lavett. Foto: Maja Lavett
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3309863_1245_1355.jpg

Mer om ”The Insider – en unik rapport inifrån ett av världens största telekombolag” av Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman

I våras avslöjade Ekot att telekomföretaget Ericsson betalat ut över 100 miljoner kronor till en agent i samband med en stor försvarsaffär i Grekland. Pengarna användes för att muta grekiska makthavare.

Mer info och reportage för lyssning:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5825859

Pressbild: Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3430997_2048_1365.jpg

Några tidigare Sveriges Radio-vinster i Prix Europa:
2013 vann Daniel Velasco ”Bästa granskande journalistik” med P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”.
2012 vann Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin ”Bästa granskande journalistik” med sitt reportage om Saudiaffären, ”Projekt Simoom”.

Totalt 650 bidrag från 35 länder hade skickats in till årets Prix Europa.

För mer information, vänligen kontakta:

Carina Claesson, koordinator
carina.claesson@sverigesradio.se
070-952 05 80

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52