Inga statliga pengar till myggbekämpning i budgeten

1:02 min

I budgeten fanns inga statliga pengar till myggbekämpning som kommunerna runt nedre dalälvsområdet hade hoppats på. Men hoppet om ett engångsbelopp finns kvar. Regeringen säger dessutom att bekämpningsmedlet BTI inte ska användas.

Att myggbekämpningen kan få bekostas lokalt säger Charlotte Wall som företräder Lokala Partiet i Heby så här om:

– Jag tycker att det är en katastrof. Man får välja. Om människor ska kunna bo här så måste man bekämpa myggplågan. Eller så får vi förstå att det är mygg som ska bo här, säger Charlotte Wall.

Har Heby kommun råd med myggbekämpning själva?

– Självklart inte. Och det är ju flera andra kommuner som drabbas. Det är så stora summor så det måste vara en statlig fråga.

Men hoppet finns ändå kvar eftersom ett beslut om statliga pengar kan komma ändå senare i år. Den nuvarande regeringen säger att de gör som den förra, att det kan komma ett engångsbelopp för myggbekämpning.

– Vi har inte bestämt hur vi ska göra ännu, säger Helena Hellström Gefwert, pressekreterare hos miljöminister Åsa Romson (MP).

Hon säger att besked om hur det blir nästa år kan komma i slutet av 2014.

Regeringen vill också att kommunerna löser mygginvasionerna på andra sätt än genom det biologiska bekämpningsmedel med substansen BTI.  Där pekar Hellström Gefwert på att Naturvårdsverket fram till hösten 2015 utreder myggbekämpningens miljökonsekvenser.

Men att bekämpningsmedlet BTI ifrågasätts är Charlotte Wall också kritisk till:

– Man måste vara dåligt insatt. Det här är ett medel som har använts i decennier i andra delar av världen, i Florida och Rhen-deltat. Jag tycker det är hänsynslöst mot alla oss som bor här. Och jag tycker att innan man säger något sånt så måste man ha ett alternativ framme, säger Charlotte Wall, Lokala partiet i Heby.