Bostadskrisen

Fiasko hotar billiga hyreslägenheter

1:39 min

Det kommer aldrig att byggas billigt på Guldmyntsgatan i Högsbo. Det säger nu fastighetsägarföreningen i Göteborg efter kommunens jättemiss.

Göteborgs stads arkitekttävling om att bygga billigt på Guldmyntsgatan i Högsbo blev först en succé. Men sen har inte mycket hänt. Byggtomten står öde och tom ännu ett år efter att vinnande förslag presenterats. Politikerna och tjänstemännen på fastighetskontoret hade helt enkelt glömt att skriva in i tävlingsbestämmelserna hur framtida hyreshöjningar ska begränsas.

Rikard Ljunggren som är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarföreningen i Göteborg är mycket kritisk.

– Politikerna och tjänstemännen har ju uppenbarligen inte kännedom om hur hyreslagstiftningen ser ut.

I efterhand när tävlingen var klar och byggandet skulle sätta igång så kom man på att hyreshöjningarna skulle låsas på en låg nivå i femton år. Men ett sådant upplägg har våra medlemmar inte gått med på. Det stod aldrig i tävlingsbestämmelserna, säger Rikard Ljunggren.

Så nu sitter dom två mindre byggarna och fastighetskontoret i långa förhandlingar om dom framtida hyresnivåerna för dom 156 hyreslägenheterna i Högsbo.

Det är naturligtvis ett stort misstag att inte skaffa sig kontroll över kommande hyreshöjningar när man nu fått byggmarknaden att satsa på just billiga hyreslägenheter.
Hela vitsen med billiga hyreslägenheter faller ju platt om hyrorna skenar iväg direkt efter inflyttning.

Just nu är det inte säkert att det kommer att byggas billiga hyreslägenheter på Guldmyntsgatan.
En stor prestigeförlust för Göteborg stad i så fall.
Man har ju i politisk enighet kommit fram till att staden ska satsa på flera projekt med billiga hyreslägenheter, bl.a då i nya Frihamnen.

Miljöpartiets Ulf Kamne är ordförande i fastighetsnämnden.

– Den första lärdomen av den här missen med Guldmyntsgatan är att vi ska vara försiktiga med tävlingsupplägg.

I Frihamnen ska vi nu föra en dialog med dom som vill bygga, så att vi från början är överens om alla prisnivåer och framtida hyreshöjningar.