Hot mot politiker präglar valet i Ukraina

2:12 min

Hot har tvingat många av kandidaterna till parlamentsvalet i Ukraina att ställa in kampanjer och inte hålla valmöten. Motsättningarna skärps inför nyvalet imorgon i Ukraina.

– Jag ska rösta på Ljasjko, han är ung och tillhör de nya som är beredda att kämpa för förändring, säger 19 åriga Jelena som tävlar i skytte och går på idrottshögskolan i Charkiv.

Men hon har bara sett ledaren för Radikala partiet Oleg Ljasjko på tv. Han är en av många toppnamn inför parlamentsvalet imorgon som tvingats avbryta sina offentliga kampanjer på grund av dödshot.

En kandidat från premiärminister Arsenij Jatsenjuk blev för en dryg vecka sedan beskjuten med pistol och granater utanför sitt hem i Borispol. Han undkom enbart tack vare att han bar skottsäker väst sedan han dödshotats.

Politiker från det gamla gardet kring Viktor Janukovytj och kommunistpartiet hotas också. I ”soptunnekampanjen” har några från oppositionsblocketm bildat av forna Regionpartisterm blivit angripna och handgripligen slängda i soptunnor.

Kampanjen har fått kritik från aktivister från Majdan, som hävdar att den är styrd av ryska säkerhetsagenter. Men det finns också de som premiärminister Arsenij Jatsenjuk som hävdar att det pågår en dold kampanj av forna regimens anhängare att destabilisera Ukraina för att ge valet lägre trovärdighet.

Ett annat mer överhängande hot för de 35 miljonerna väljarna är risken för ett större krig.

– Om allt förblir som det är nu i parlamentet är risken stor för ett större krig där Charkiv dras in och det vill jag förstås inte, säger 19-åriga Jelena.

Bara trettiotalet mil bort finns oroshärdarna i de så kallade folkrepublikerna Donetsk Luhansk. Där är relativt lugnt sen vapenvilan, men striderna har inte helt upphört.