Läget fortfarande kritiskt

1:28 min

90 millimeter regn har fallit i områden i Bohuslän senaste dygnet. Vattennivåerna ligger nära 1,5 meter över det normala. Men under lördagskvällen började vattnet att sjunka undan.

– Det här är nog det värsta vi varit med om på många år, säger Rolf Olausson, räddningschef vid räddningstjänsten i Strömstad.

Norra Bohuslän har drabbats mest av det regnoväder som under fredagen och natten mot lördagen drog in över Västsverige med översvämningar och avstängda vägar som följd. Räddningstjänsten oroades också över en gammal stenbro över Vättlandsån i Skee som riskerade att svepas med av vattenmassorna.

Men under lördagskvällen började vattnet så sakteliga att sjunka undan och räddningstjänsten avbröt sin insats för att återuppta den på söndagen.

– Det börjar sjunka undan. Kulmen har nåtts i älvfåran och vi räknar med att det kommer att vara ett bättre normalläge i morgon söndag, säger Rolf Olausson till P4 Väst under lördagskvällen.

– Det är fortfarande ett kritiskt läge, men det blir inte värre. Vi på räddningstjänsten har avbrutit insatsen för att återuppta den i morgon bitti, då räknar vi med att vattnet har sjunkit undan så pass att det är lönsamt att pumpa ur källare för att sedan vattendammsuga innan vi lämnar över till försäkringsbolagen, säger Oluasson. 

Det senaste dygnet har det kommit omkring 90 millimeter regn i de värst drabbade områdena, enligt uppgifter till räddningstjänsten. I Skee nära Strömstad fick ett antal fastigheter evakueras.

– Folket i husen var helt omringade av vatten och kunde inte komma någonstans. Det är i nuläget ingen idé att pumpa ut vattnet. Det fylls på hela tiden, sa Rolf Olausson till TT.

Flera vägar i området är helt avstängda. I minst tre fall har bilförare fått hjälp att ta sig ur bilar som fastnat i vattenmassorna.

– I ett fall fick man använda sig av räddningsdykare när vattnet gick närmare en meter upp på bilen. Det är ju ganska extremt, säger Kim Selland, trafikledare vid trafikledningscentralen i Göteborg.

Enligt Selland tog sig vattnet också ut på längre sträckor längs E6.

– Vattnet har ingenstans att ta vägen. Nivåerna stiger och når nu också de större vägarna som oftast ligger lite högre upp från markytan. Snart finns inte en väg som inte är vattendränkt. Det börjar nästan likna Venedig.

Senare under dagen började det att sjunka undan något.

Även tågtrafiken har drabbats. Räddningstjänsten fick evakuera tio personer från ett tåg som tvingats stanna längs sträckan Munkedal-Strömstad sedan banvallen översvämmats. På tågsträckan mellan Tanum och Strömstad är det helt stopp på grund av de höga vattennivåerna, och tidigast på måndag kan Trafikverekt börja att arbeta på platsen.

– Just nu är det så mycket vatten att vi inte kommer till för att inspektera ordentligt, vi hoppas att vattnet ska rinna undan tillräckligt till på måndag morgon så att vi kan inleda arbetet då. Just nu är det inte mycket annat vi kan göra än att vänta på att vattnet rinner undan, säger Roger Falk, presskommunikatör vid Trafikverket.

Just nu ersätter bussar sträckan och enligt Trafikverket är det sannolikt att det kommer att dröja en bit in på nästa vecka innan tågen kan rulla som de ska där.

Klass 2-varningen som SMHI utfärdat för små vattendrag i området fortsätter att gälla.

Enligt Therese Fougman vid SMHI kan det komma ytterligare regn under söndag-måndag.

– Men då handlar det om små mängder, kanske fem till tio millimeter.