Torsdag 21 april

Med Jörgen Huitfeldt

Laddat toppmöte avslutat

Igår avslutade den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice sitt besök i Moskva. Ett besök som har präglats av en något hårdare ton mellan länderna än tidigare. Det började redan i planet på väg dit då Rice sa att den demokratiska utvecklingen i landet går åt fel håll och att Putin inte bör försöka ändra grundlagen för att ytterligare förlänga sin tid vid makten. 6.15 hör ni vår Rysslandskorrespondent Maria Persson-Löfgren analysera mötet, och 8.42 Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva.

Klimakterieåldern stiger

Strax före halv sju hör ni om ny forskning som visar att kvinnor kommer in i klimakteriet allt senare för varje år. En grupp forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har följt 1400 kvinnor från 1968 till 2001. De äldsta är födda 1908 och de yngsta 1930 och för varje år kom klimakteriet en månad senare - totalt var skillnaden ungefär 2 år.

Lettland, ett år efter EU-medlemskapet

Snart ett år sen de baltiska länderna kom med i EU har vår reporter besökt Lettland för att få en bild av hur förändringarna motsvarat letternas förväntningar. Och hur har balternas medlemsskap i unionen påverkat den svenska ekonomin? Hör det svenska exportrådet beskriva situationen. 6.38

Muhammed som pedofil, upprör muslimer

Många muslimer känner sig kränkta och oroliga över synen på islam, efter att predikanten Runar Sögaard kallat profeten Muhammed en pedofil, som gift sig med en 9-åring. Det var i en predikan den 20 mars i Filadelfiakyrkan i Stockholm, som Runar gick till angrepp mot islam. Debattören Kurdo Baksi har polisanmält predikan, medan Sveriges muslimska råd valt att bjuda in Filadelfiakyrkans ledning till moskén. Hur påverkar den senaste händelsen relationen mellan muslimer och kristna i Sverige? Klockan 7:21 diskuterar Mehmet Kaplan i Sveriges unga muslimer med Sten-Gunnar Hedin, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Avgångsspekulationer tar fokus från politiken

Det har varit ovanligt mycket Göran Persson i medierna de senaste dagarna. Rekordlåga väljarsympatier, rykten om att gräsrötterna vill byta ut honom och så i förrgår statsministerns filosoferande om när han ska avgå. De här frågorna tar fokus från politiken och gör det svårt för Persson att möta utmaningen från oppositionen som ju står starkare än på mycket länge. I går mötte han partifolk och väljare i Värmland och frågan är hur de uppfattat de senaste dagarnas pådrag. Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Inger Arenander ger sin syn på stormen kring Göran Persson. 7.39.

Inga Britt Ahlenius får toppjobb i FN

Den tidigare chefen för riksrevisionen, Inga-Britt Ahlenius, utsågs igår till ny chef för FN:s internrevision. Jobbet handlar bland annat om att förhindra nya skandaler av den typ som just nu skakar världsorganisationen. På sin nya post blir hon den tredje högst rankade tjänstemannen inom FN-sekretariatet. Själv är hon på väg från sitt första möte med nye chefen, men klockan 8.15 hör vi Hans Corell, tidigare chef för FN:s rättsavdelning.

Producent: Estrid Bengtsdotter