Vallokalerna i Tunisien har öppnat

1:54 min

Både oro och hopp, känslorna är blandade i Tunisien idag när landet går till val. Det är det andra parlamentsvalet sedan revolutionen 2011.

– Leve Tunisien, leve Tunisien, en man skriker ut sin glädje över valdagen. Han håller upp ett lila finger, nyligen doppat i bläck, beviset  på att han har röstat.

Bakom honom ringlar sig kön flera hundra meter till en vallokal i det lägre medelklasskvarteret Bab Souika i centrala Tunis. I kön står Monia Edrissi med sina två döttrar.

– Vi får välja fritt idag vem vi röstar på, det är det viktigaste för mig, säger Monia Edrissi.

Hon ska rösta på det moderata islamistpartiet Ennahda, precis som resten av familjen, för de älskar sin religion, säger de.

– Vi ska alla rösta Ennahda, det är inget snack om saken, säger hon och skrattar.

Det var nästan på dagen för tre år sedan som landet höll sina första fria val någonsin, efter revolutionen 2011. Då rådde demokratifeber men idag är stämningen något annorlunda. Trots att Tunisien har gjort framsteg , bland annat skrivit en ny grundlag genom politiskt kompromissande, råder oro.

Särskilt över det krig mot terrorismen som regeringen säger att landet befinner sig i. Utanför vallokalen står flera tungt beväpnade poliser och militärer.

Sonia, som också i kön, röstade på Ennahda 2011. Partiet fick då flest röster och bildade regering. Idag ångrar hon sig och ska rösta på en motståndare, det sekulära partiet Nida Tounes.

– Kanske gör det i slutändan ingen skillnad, jag vet inte, men rösta är viktigt, det handlar om vårt lands framtid, säger Sonia.