Mutmisstankar mot bilprovare växer

Tre bilprovningsstationer i Västsverige granskas nu både av åklagare och Svensk Bilprovning internt. Bakgrunden är avslöjandet att en anställd på en station misstänks ha tagit emot både pengar och alkohol från personer som skulle besiktiga sina bilar.

Magnus Ehrenstråle, vd för Svensk Bilprovning tycker att det är fruktansvärt.

– Bilprovningens goda rykte och trovärdighet sätts ju på spel, säger han.

Fler utredningar
Den anställde som åtalades på onsdagen för bland annat mutbrott har enligt åklagaren från Riksenheten mot korruption tagit emot sammanlagt 88 000 kronor och alkohol när bilar skulle besiktigas. Sedan en månad tillbaka är också mannen häktad.

Men nu visar det sig att två bilprovningsstationer i Västra Götaland också utreds av åklagare.

Kan vara fler
Enligt ledningen för Svensk Bilprovning handlar det om händelser från 1998 och 1999 som bedöms vara intressanta, men vd:n kan inte säga om ytterligare bilprovningsstationer utreds.

– Jag vet bara om de här tre. Vi vet inget annat.

Så det kan alltså vara fler bilprovningsstationer i landet som är inblandade?

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Ehrenstråle.

Härvan har skakat ledningen för bilprovningen som nu tillsatt en egen internutredning. Dessutom förstärks den interna kontrollen efter det som rullas upp. Bland annat säger vd Magnus Ehrenstråle att fler revisorer ska göra ännu fler kontroller om hur verksamheten sköts ute på anläggningarna jämfört med idag.

– Vi har en oerhört bra kvalitetskontroll för vår verksamhet. Det här som inträffat nu är alltså spritförsäljning från en kund till en anställd. Det har skett på en annan plats än stationen. Det är svårt för oss att ha kontroll över det.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se