Sexköpare på hotell ska tas på bar gärning

1:57 min

Hotell i Norrbotten används som bas för prostitution, eventuellt med koppling till människohandel. Personalen på flera hotell i Luleå har nu fått utbildning för att kunna upptäcka sexhandel och polisen planerar att försöka slå till och ta sexköpare på bar gärning med hjälp av tips från hotellpersonalen.

– Om det är så att vi fattar misstanke om den typen av brott så kan vi faktiskt göra en husrannsakan och gå in i utrymmen för att uppdaga brott, säger Patrik Ström, biträdande utredningschef vid polisen i Luleå-Bodenområdet.

Är målet att ta sexköparna på bar gärning?

– Ja, det är det slutliga syftet, syftet, säger han.

Metoden att gripa sexköpare på bar gärning på hotell som ett sätt att motverka prostitution och människohandel har utvecklats av Citypolisens prostitutionsgrupp i Stockholm. Det är personal därifrån som har utbildat hotellen i Luleå i hur man ska känna igen tecken på misstänkt sexhandel.

– Det har gjort att personalen är mer uppmärksam och kan lämna tips till polisen, säger Eive Stenvall, direktör vid Quality hotell.

Vilken typ av signaler fick ni höra att ni skulle spana efter?

– Till exempel att gäster, att det är trafik upp på rummen, eller ut från rummen på ett onormalt sätt, man vill inte ha städning på rummen, man vill inte att någon går in på rummen. Det är väl såna tips som vi bland annat lärde oss på den där utbildningen, säger han.

Hur omfattande sexhandeln är i Norrbotten finns inga säkra uppgifter om, men polisen får regelbundet tips om att det förekommer, uppger Per-Olov Andersson, förundersökningsledare vid polisen.

– Det händer några gånger per år. De sista åren har de främst kommit från hotell som hör av sig, men även fastighetsägare eller boende i flerfamiljsfastigheter som hört av sig, säger han.

Hotellen vill som regel inte erkänna att man haft misstänkt prostitution inom sina väggar, men det finns undantag.

Vd:n för en hotellkedja skriver i ett mejl till P 4 Norrbotten att "vi har i viss mån lagt märke till att sådan verksamhet förekommit och har vid dessa tillfällen direkt tagit kontakt med polisen".

De tips som kommer från hotellen gäller ibland kvinnor som kommer från andra världsdelar än Europa.

– Så fort vi börjar märka att det är personer som kommer utanför Europa så kan vi väl ana att det finns någon form av organiserad verksamhet bakom, och då pratar vi kanske om människohandel, säger Per-Olov Andersson.

Det är mycket ovanligt att polisen i Norrbotten lyckas fälla någon för sexhandelsbrott, men Per-Olov Andersson hoppas att samarbetet med hotellen ska leda till fler gripanden och åtal.

– En förhoppning är att vi ska komma snabbare på fötter och kunna ingripa när vi får in de här tipsen, det är väl det som är förhoppningen, att komma till skott och vara snabba nog, som vi kanske inte varit så bra på tidigare, säger han.