Pisksnärtskador minskar kraftigt

Risken har minskat att bli invalidiserad av en pisksnärtskada vid en bilkrock. För första gången på 20 år ser försäkringsbolaget Folksam en minskning när det gäller pisksnärtskador vid trafikolyckor.

– När det gäller pisksnärtskador ser vi mer än en halvering av dem som leder till invaliditet, säger Maria Krafft, biträdande forskningschef på Folksam.

Vad ligger bakom förbättringen?

– Det är framför allt att stolarna har byggts om och vissa biltillverkare har varit mer framgångsrika än andra i att se till att hela ryggstödet ser ut på ett annat sätt så att kroppen kan sjunka in.

Bilarna allt säkrare
Folksam har granskat 94 000 verkliga krockar under 20 år. Och slutsatsen är att bilarna blir allt säkrare. Risken att dö i en bilolycka har minskat med 90 procent om man köper en ny bil. Och forskarna ser inget övre tak i den här säkerhetsutvecklingen.

Folksam lovar nu se över sitt premiesystem, så att de säkraste bilarna kan få billigare försäkringar.

Saab i topp
Årets säkerhetsranking toppas av Saab 9-5 och 9-3. Andra märken i topp är Volvo V70 och S70, Mitsubichi Carisma, Ford Mondeo och Audi A6.

Jämför man bästa och sämsta är det fyra gånger större risk att invalidiseras i en krock med de sämsta. Och 10 gånger större risk att dö.

Fem märken är sämst enligt Folksam: Renault Twingo, Citroen AX, Nissan Micra, Honda Civic, Peugeot 106.

Och bilköparna tittar verkligen på säkerheten , säger Maria Krafft.

– Tack och lov gör konsumenten det. Det är marknadskrafterna som gör att den här utvecklingen går så snabbt. Det är konsumenterna som sätter agendan, säger Maria Krafft.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se