Festliga fiskar i Mat med Malin - om socialt ätande

I dag handlar det om fisk och skaldjur till festen och Malin har samtidigt tagit fasta på en trend som varit het de senaste året nämligen fun dining – roliga middagar.

Istället för avancerad matlagning och tillkonstlade uppläggningar är nu trenden istället ett mer socialt ätande där man sitter tillsammans i en avslappnad miljö och plockar maten från stora fat eller brickor.

– Kanske har du en stor glasskiva, eller spegel du kan använda, stora skärbrädor i trä går också bra. Huvudsaken är att gästerna får en känsla av att här kan man sitta länge och äta, prata och ha roligt. Detta är ett sätt att äta som passar utmärkt för fisk och skaldjursrätter, tycker vår matinspiratör Malin Randeniye som har förberett tre fisk och skaldjursrätter att ta till när man ska ordna en fest.

Först ut är kungskrabba med norichips. Kungskrabban är en krabba som sprider sig norr ifrån längst hela den norska kusten. Det finns gott om den och den finns med på WHO:s gröna lista för fiskar och skaldjur som det är ok att äta.

Kungskrabban har en fin skaldjurssmak som är en blandning av hummer och krabba. Man äter främst de långa benen på krabban, dessa säljs färdigkokta och ofta frysta. Kungskrabba har ett högt kilopris så den passar bäst om det är något extra elegant som ska firas.

För den som har en lite stramare budget kan istället Malins heta, rökiga räkor passa som ett alternativ till festen.

– Det är alltid trevligt att sitta och plocka med något när man äter på en fest, då är det lättare att samtalet kommer igång, tycker Malin.

Till sina heta och rökiga räkor har hon fräst räkor med skalen på i rökt paprika, tomatpuré med mera. Att tillaga räkorna med skalet på gör att man minskar risken för att räkorna ska bli torra och gummiaktiga, men det gäller ändå att vara snabb i svängarna.

– Se till att gästerna redan sitter vid bordet och sväng runt räkorna i bara någon minut i den heta pannan. Räkorna är ju redan färdigkokta så de behöver inte tillagas mer.

Ska man bjuda många gäster på middag så tycker Malin att man kan bjuda på en laxsida med fänkål och citron tillsammans med rostade potatisar.

En hel laxsida räcker lätt till 15-20 personer samtidigt som det är minimalt med jobb. In med allt i ugnen och låt det sköta sig själv medan du gör dig iordning för festen.

Rör ihop en kall sås och grovhacka lite färsk broccoli. Servera allt på en stor skärbräda av trä som du ställer mitt på bordet så att alla kan ta för sig.