Regeringen ska inom kort erkänna Palestina

1:19 min

Inom kort ska det formella regeringsbeslutet fattas och den Palestinska staten ska erkännas, det sa regeringen efter utrikesnämndens möte idag. Samtidigt kritiserar den borgerliga oppositionen beskedet.

Det blev känt att regeringen tänkte erkänna Palestina redan i regeringsförklaringen för tre veckor sedan och den borgerliga oppositionen kritiserar beskedet och säger att det borde ha föregåtts av samråd med oppositionen.

Folkpartiledaren Jan Björklund:

– Regeringens hantering av Palestinafrågan är obalanserad, det är förhastat med ett erkännande och frågan är klantigt skött. Det gör att Sverige nu kommer att framstå som ett land som ensidigt tar ställning för ena partnern i konflikten mellan Israel och Palestina.

Moderaterna och Kristdemokraterna håller med Folkpartiet och Jan Björklund i hans kritik. Centerpartiet är också kritiskt men ligger politiskt närmare ett beslut om erkännande, även om Annie Lööf kritiserar själva hanteringen.

Statsminister Stefan Löfven försvarar regeringens agerande och säger att det inte hade gått att göra på något annat sätt eftersom det var en avsiktsförklaring att erkänna Palestina som stat i regeringsförklaringen för tre veckor sedan.

Beslutet är det regeringen som har rätt att fatta och det behövs inget beslut i riksdagen.

Utrikesminister Margot Wallström:

– I den här frågan kan man säga att saker har gått alldeles för sakta i sakfrågan. Det behövs verkligen nya krafter och ny dynamik in i fredsprocessen som vi hoppas ska återupplivas. Så det här är ju ett sätt som vi bedömer kan göra parterna lite mindre ojämlika.