Istället för anime: Hon kan bli Japans stora filmexport

3:14 min

På Tokyos internationella filmfestival har japansk populärkultur i år fått en central plats. Roger Wilson träffar en japansk indiedrottning och går på cosplayuppvisning.

Filmforskaren och animeexperten Johan Nordström översätter vinjettfilmen som inleder kvällens stora evenemang. På en scen utanför festivalbiograferna i Roppongi Hills ska representanter från 22 länder uppträda, utklädda till figurer från animerade japanska filmer och tecknade serier.

För det är anime och manga som står i centrum på den här cosplayuppvisningen, och jag har tagit med Johan för att få hjälp med att förstå vem som föreställer vem.

Omsorgsfullt sydda dräkter, färgglada peruker och skinande latex. Det är en hysterisk blandning på scen. Och det här är ett nytt inslag på filmfestivalen. Ett sätt att försöka promota japanska populärkulturen.

Men lite av glädjen tas bort av lördagens seminarium här på festivalen, där den legendariska regissören Takeshi Kitano kritiserade de stora japanska filmbolagen för att inte vågar göra filmer baserade på originalidéer längre. 

I stället satsar de nästan bara på att göra film av mangaserier och böcker. Och i och med det här eventet så känns det lite som att festivalen också hoppar på det tåget.

Men visst finns det dom som går andra vägar, som årets mest lovande nya filmare här på festivalen.

30-åriga Kiki Sugino är skådespelare, producent och regissör, och lite av den asiatiska filmens indiedrottning just nu. För bara någon vecka sedan fick hon pris på filmfestivalen i koreanska Busan, som bästa nya regissör.

Nu är hon här i Tokyo med en annan film som hon också regisserat, "Kyoto Elegy". Där spelar hon själv en av rollerna – en tjej som målmedvetet äter sig fet för att män ska tycka att hon är frånstötande, så att hon ska slippa ha med dom att göra.

Och det är ett lite annorlunda stuk på Suginos filmer, jämfört med de andra japanska filmerna jag ser på festivalen. Det känns som att hon lite modernare, och lite mer utåtriktad mot världen utanför Japan.

Taiwan, Bulgarien, Chile och Sydkorea – det är några av platserna som Kiki Sugino hoppas kunna göra film på i framtiden. Och jag tror att hon, snarare än ytterligare en mangafilmatisering, kan bli den japanska filmens nästa stora export.