Ledzion och kvinnan som hjälpte honom fly var ett kärlekspar

På måndag hålls rättegången mot den 21-åriga kvinnan som står åtald för att ha hjälpt Dariusz Ledzion att rymma från Regionpsykriatiska kliniken i Växjö.

Polisens förundersökning visar att de två var ett kärlekspar och att de tillsammans planerade att ta sig till Tyskland via Polen efter flykten.

Den 21-åriga kvinnan står åtalad för grovt främjande av flykt och därmed är förundersökningen nu offentlig. I den finns bland annat en färdplan som polisen hittade i flyktbilen. Färdplanen som är skriven av Ledzion eller kvinnan, beskriver hur de först tänkte åka till Karlskrona, och sen ta båten till Polen. I Gdansk planerade de att stanna i två dar, sen skulle de vidare till Tyskland.

Anteckningarna visar också att de planerat att skaffa polska pass och ID-handlingar. Här finns också ett telefonnummer som går till Polens generalkonsulat i Malmö.

Den 21-åriga kvinnan, som lärde känna Ledzion under sin praktik på Rättspykriatiska kliniken, har i förhören sagt att hon och Ledzion inte har, eller har haft, en kärleksrelation. Men mycket i förundersökningen visar att det inte är sant.

Bland annat har polisen hittat ett brev som kvinnan skrivit till Ledzion. Brevet är en lång kärleksförklaring, hon skriver att hon tycker att han är underbar och att han upptar hela hennes hjärta. Polisen har också undersökt kvinnans mobiltelefon och tagit fram intima sms-meddelande som Ledzion skrivit till kvinnan.

Kvinnan riskerar att dömas till fängelse i upp till fyra år.