50 på försäkringskassan utreds för fiffel

Över 50 anställda på försäkringskassans kontor över hela länet har tittat eller ändrat på sina egna ärenden och kan därmed ha skaffat sig en egen gräddfil.

- Jag är förvånad över att det är så många. Självklart är jag besviken, säger Elisabeth Hamilton, direktör för försäkringskassan i länet.

Sju stycken handläggare i landet har fuskat till sig pengar genom att ändra på uppgifterna, ingen av dom finns i länet.

Däremot visar försäkringskassans egen utredning att över 50 personer i länet gått in och tittat och eventuellt också ändrat i sina egna uppgifter, något som är strängt förbjudet i kassornas egna regler. Att ändra på uppgifter innebär att dom skaffat sig en egen gräddfil i systemet och snabbat upp handläggningstiden.

Eftersom inkomständringar och liknande kräver ett myndighetsbeslut så har handläggarna också varit jäviga eftersom de fattat beslut om sig själva.

Hur många som ändrat i uppgifterna vet man ännu inte men enligt försäkringskassans huvudkontor i Stockhiolm är det minst 12 handläggare i Jönköpings län som ändrat på sina egna uppgifter och dom riskerar nu att få sparken. Handläggarna som nu utreds finns på kassans kontor över hela länet och det här påverkar förstås förtroendet för försäkringskassan negativt säger direktör Elisabeth Hamilton.

Hon är samtidigt kritisk till att det inte funnits spärrar i systemet som omöjliggjort detta, spärrar som nu ska sättas in.

- Det borde ha funnits tidigare. Självklart, säger Elisabeth Hamilton.