Sametingets vice styrelseordförande Ol-Johan Sikku slutar

 Han lämnar sina uppdrag på Sametinget med omedelbar verkan. Det meddelar han i ett brev men ger inte hela bilden.

- Det kom som en chock, säger han i en kommentar.

I måndags förra veckan damp ett pressmeddelande ner som förklarade att sametingspartiet Min Geaidnu saknade förtroende för sin partiledare och vice styrelseordförande, Ol-Johan Sikku.

- Det var en chock för mig, säger Ol-Johan Sikku nu i efterhand.

Han sjukskrev sig och skriver nu ett brev om det hela. Men han vill inte ge hela bilden om vad som hänt:

- En dag ska jag göra det, säger han.

I två intervjuer har Min Geaidnus vice vägvisare vägrat svara på frågan vad det är Ol-Johan Sikku egentligen gjort, bara att han brutit mot partiets värdegrund. I fredags sa hon att "det handlar om en privat angelägenhet". Hon har även vägrat att kommentera om saken är polisanmäld. En uppgift som polisen inte heller kommenterar idag och Sara Larsson går heller inte att nås.

Brevet som Ol-Johan Sikku skrivit:

Till Sametinget, Min Geaidnus medlemmar samt kandidater 

På grund av de allt grövre ensidiga beskyllningarna från kretsen kring Sara Larssons sida i Sametingspartiet Min Geaidnu mot mig som politiker och privatperson kommer jag att lämna mina uppdrag på Sametinget med omedelbar verkan.

Jag har inte velat delta i en offentlig debatt på denna låga nivå. Fakta är att det finns en annan verklighet som inte alls har kommit fram ännu. När den dagen kommer avser jag ge min bild av det som har hänt. 

Jag avgår för att skydda min familj och mina nära vänner. Jag och min närmaste omgivning pressas och plågas svårt av denna påfrestande smutskastningskampanj som bedrivs mot min person.

 Jag är så stolt över att ha fått ta del av och fått arbeta för det samiska folket.

Men nu är det slut.

Ol-Johán Sikku

Reporter
Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio