Vapenvila ger hopp i Elfenbenskusten

Rebellgrupper och arméstyrkor i Elfenbenskusten i Västafrika drar tillbaka tunga vapen från fronten. Vapenvilan har säkrats, säger Pierre Schori, som är FNs sändebud i Elfenbenskusten.

– Nu har ett ljus äntligen tänts i det här landet under starkt inflytande från omvärlden. Det är viktigt att vi är närvarande, uthålliga och solidariska med detta, säger Pierre Schori.

I ett försök att avsluta det två och ett halvt år gamla inbördeskriget har en stegvis avväpning inletts i Elfenbenskusten.

Fortsatt avväpning
Om allt går enligt planerna kommer avväpningen att fortsätta med generell avväpning och demobilisering av styrkorna från maj fram till slutet av juli.

Just nu är det här FN:s största fredsinsats. Tillsammans med fransk militär hålls de stridande parterna på var sin sida om buffertzonen.

Rebellerna kontrollerar sedan upproret för två och ett halvt år sedan den norra delen av landet.

Skör vapenvila
Flera försök att avväpna grupperna har tidigare misslyckats och vapenvilan, frammedlad av Sydafrika, är mycket skör.

Konflikterna i Västafrikas länder är tätt sammanflätade och barnsoldater hyrs in till de olika länderna.

Det är Pierre Schori väl medveten om.

– Att det finns ett stort antal rekryterbara legosoldater vet vi om. De folkslag som finns här försörjer sig eller utnyttjas av krigsherrar. Det är en av våra uppgifter att ta itu med det, säger FN:s sändebud i Elfenbenskusten Pierre Schori.

Johanna Petersson
johanna.peterson@sr.se