Sekulärt parti framåt i Tunisien

1:10 min

Det ickereligiösa partiet Nidaa Tounes ser ut att gå framåt i det tunisiska valet idag. En talesperson för islamistiska Ennahda, som dominerat tunisisk politik efter störtandet av diktatorn ben Ali, har erkänt sig slagna.

– Vi har accepterat resultatet och gratulerar vinnaren Nidaa Tounes, sade Lotfi Zitoun, ledande representant i partiet Ennahda.

Det sekulära partiet Nidaa Tounes ser ut att få 80 mandat mot Ennahdas 70 i parlamentet som har 217 platser. Det visar obekräftade siffror från partiernas egna observatörer och från en organisation som observerar valet.

Det officiella resultatet väntas komma senare idag. Enligt Sveriges Radios medarbetare, Fanny Härgestam, som är på plats i Tunis väntar nu alla på just detta resultat, trots att det är oklart vad som kommer hända de närmaste dagarna.

– Det kan hända att presidentvalet ska inväntas, och den första omgången av presidentvalet hålls i november, innan man tar ställning till vilka allianser som ska bildas. Men det kommer att bildas en ny regering så småningom, det är helt säkert, säger hon.

Hur kommer det sig att Nidaa Tounes gått så mycket framåt?

– De har spelat mycket på rädsla och många bedömer att det har varit ett effektivt sätt för att samla röster. Tunisien befinner sig i ett lågintensivt krig mot terrorism och det har partiet använt sig av i sina kampanjer. De har försökt att presentera sig själva som det moderna partiet och försökt att utmåla islamistpariet som bakåtsträvande och radikalt.

Hur är reaktionerna i landet?

– Hittills har det inte kommit så många reaktioner utan varit relativt tyst.

Valmyndigheten har preliminärt sagt att valdetalgandet legat på cirka 62 procent av befolkningen, skriver TT.

– Faktumet att valet gick bra till är ännu ett framsteg för Tunisien och sen hur själva samhällsbygget kommer att se ut framöver kan man inte säga så mycket om, det är ännu oklart exakt vilken politik som kommer att bedrivas, säger Fanny Härgestam.