Alla hemlösa i Sverige ska kartläggas

Under nästa vecka ska Sveriges alla hemlösa räknas. På Socialstyrelsens uppdrag ska frivilligorganisationer och kommunernas socialtjänster samla in uppgifter om alla hemlösa de har kontakt med.

– Det rör allt från hur man akut har löst sin bostadssituation till vilket kön och nationalitet man har. Om man missbrukar och om man har barn, säger Claudette Skilving, chef för hemlösenheten i Stockholms stad, när hon bläddrar i den enkät som enheten ska fylla i för varje hemlös de har kontakt med under nästa vecka.

4 000 instanser ska ingå
Det är på Socialstyrelsens uppdrag som kartläggningen görs och sammanlagt är det runt 4 000 instanser som ska lämna uppgifter om de hemlösa de möter. Det handlar bland annat om frivilligorganisationer, ungdomsmottagningar, kriminalvård och socialtjänst.

– Det är ett försök att göra en uppskattning av hur många som hemlösa men framförallt hur situationen ser ut för dem som är hemlösa, säger Anna Qvarlander på Socialstyrelsen som är ansvarig för hemlösprojektet.

Kartläggning för sex år sedan
En liknande kartläggning gjordes för sex år sedan. Enligt den undersökningen fanns då 8 440 hemlösa i Sverige.

Timo står vid Slussens tunnelbanestation i centrala Stockholm och säljer de hemlösas tidning Situation Stockholm.

Han har varit hemlös i flera år och sover på natthärbärgen. Han tror inte att statistiken över antalet hemlösa stämmer och han har svårt att se nyttan med ytterligare en kartläggning.

– Jag har gjort det så många gånger men det stämmer inte alls. Det är mycket fler, säger han.

Varför tror du att det är fler?

– Jag känner lika många här i Stockholm som de hittar i hela landet, säger Timo.

Inte bara uteliggare
Kartläggningen handlar det inte bara om uteliggare. I Socialstyrelsens definition ingår också de som snart riskerar att stå utan tak över huvudet, till exempel personer med ett mycket kortvarigt boende eller de som är i slutet av ett fängelsestraff och inte har någonstans att ta vägen när de skrivs ut.

Timo, som inte kan minnas hur länge han själv varit hemlös, säger att det bara finns ett sätt att minska hemlösheten.

– Det är bara att fixa bostäder. Det är det enda som gör nytta, säger Timo, hemlös i Stockholm.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se