Två sparkas efter fusk på Försäkringskassan

Två anställda vid Försäkringskassan i Västra Götaland har blivit uppsagda, och en av dem polisanmäld för att ha gått in och hanterat sina egna uppgifter. Utredningen av ytterligare misstänkta fall pågår fortfarande. Hur många det rör sig om är dock oklart.

Det hela uppdagades i en stor utredning som gjordes i hela landet i somras. 5 personer i landet har fått sluta på grund av att de till exempel utbetalat pengar till sig själva, och ytterligare cirka 100 personer är under utredning eftersom de gått in och ändrat i sina egna uppgifter.

I Västra Götaland finns det cirka 2400 anställda. Av dem har en person polisanmälts. Hon misstänks ha gett sig själv tillfällig föräldrapenning samtidigt som hon jobbade och på det sättet fått in mellan 50 och 60 000 kronor.

Ytterligare en person i Västra Götaland har blivit av med jobbet efter att ha handskats med sina egna uppgifter i Försäkringskassans datasystem, och fyra personer är försatta ur tjänst i väntan på ytterligare utredning. Även de misstänks ha varit inne och hanterat sina egna uppgifter i datasystemet.