Stor personalbrist väntar restaurangbranschen

2:20 min

Restaurangbranschen måste rekrytera 50 000 nya anställda - varje år. Men allt färre unga väljer en gymnasieutbildning inom restaurang.

Arbetsgivare i restaurangbranschen menar att det blivit allt svårare att hitta utbildad och kompetent personal. Dåliga villkor och oseriösa arbetsgivare är några av anledningarna till att många unga söker sig därifrån, tror restaurangfacket.

Men någon som ändå ser en framtid inom branschen är 16-åriga Signe Åberg går första terminen på Stockholms hotell- och restaurangskolas restaurang och livsmedelsprogram i Stockholm.

– Jag hör det hela tiden att folk säger att restaruang är inget man jobbar hela livet med, men jag tycker att det får man visst det. Om man tycker om att laga mat så varför inte? Jag tror att det är många som har fördomar, de tror att det är dålig lön och att det är slitigt, vilket det kanske är. Men det är så mycket annat och det finns så mycket möjligheter. Jag tror att det är folk som inte har koll eller som har gamla föreställningar om hur det är, säger Signe Åberg. 

Intresset för att läsa ett gymnasieprogram inom restaurang har minskat stadigt de senaste tio åren. På tre år har antalet sökande minskat med drygt 20 procent. Och förra året sökte totalt 2 683 niondeklassare i landet till gymnasieskolans restaurangprogram, visar siffror från Skolverket.

Pim van Dorpel på restaurangfacket, känner till problemet och fruktar att gymnasieutbildningarna inte kommer att räcka till för att möta det stora personalbehovet de kommande åren.

Branschens dåliga villkor och att högskolebehörigheten togs bort för praktiska utbildningar för några år sedan, tror han är några av anledningarna till varför många ungdomar väljer bort restaurangprogrammen.

– Men det handlar ju också om att många inte ser restaurangbranschen som riktiga yrken och inte ser att man kan få en lång yrkeskarriär. I många fall stämmer det också, det är allt för många som slutar allt för tidigt. Det är också därför som man måste rekrytera 40-50 000 nya varje år. Och det är ju självklart ett stort problem. Vi måste ju visa att den här branschen kan vara livskraftig som andra branscher. Och vi ser ju att det är många företag som inte går vidare och växer för att man inte får tag i rätt personal och det här kommer ju på sikt att bli väldigt allvarligt.

– Vi arbetar väldigt intensivt med vår motpart Visita, dels för att visa ungdomar och deras föräldrar framförallt att man kan göra karriär och komma vidare i branschen men också självklart jobba för schyssta villkor, att man får en schysst lön och schysst arbetsmiljö. Det är absolut det viktigaste, säger Pim van Dorpel. 

Men trots det här, ser Signe Åberg ljust på framtiden.

– Min största dröm är att öppna egen restaurang så småningom. För jag gillar att vara kreativ med mat, komma med nya idéer, vara köksmästare - det är min största dröm.