Sápmi

"Katastrof för renskötseln"

2:00 min

En katastrof för rennäringen, säger sametingspolitikern Fia Kaddik om den nya regeringens politik.

I den rödgröna regeringens första budgetproposition, som presenterades förra veckan, ligger anslagen för rennäringen kvar på samma nivå som i fjol. Samtidigt flyttar ansvaret för Sametinget över till Kulturdepartementet.

– Katastrof, tycker jag. Visst är renskötseln en kultur i sig men det är också en näring och jag tror inte de klarar av att handskas med det. De ser det som ett pittoreskt inslag, säger Fia Kaddik.

På torsdagen presenterade Socialdemokraterna och Miljöpartiet sin första budgetproposition i regeringsställning. I förslaget höjs anslagen till Sametinget något, men posten för främjande av rennäringen står kvar på samma nivå som i fjol, cirka 108 miljoner, och det är något som inte överraskar partiet Guovssonástis ersättare i Sametinget, Fia Kaddik.

Hon tycker att både rennäringen och Sametinget borde få ökade anslag.

– Jag tycker att rennäringen ska få mer pengar och överhuvudtaget Sametinget. Det är staten som har sett till att vi har fått ett Sameting och då kan de skjuta till pengar så att vi överlever.

Förra veckan tydliggjordes också att ansvaret för Sametinget flyttar till Kulturdepartementet och vid årsskiftet hamnar rennäringen på Näringsdepartementets bord.

Vad det får för betydelse är ännu för tidigt att säga, menar Fia Kaddik.

– Det beror ju på om det sitter kompetent folk där, de måste ju plocka in folk som kan renskötsel och lyssna på samebyarna. Det är osagt hur det kommer gå, det får man se. Jag befarade redan innan att något kommer hända, och oftast är det renskötseln som blir minst prioriterad, tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio