Sverige

"De gamla pensionsförsäkringarna har varit dyra och låsta"

7:54 min

Sparekonomen Claes Hemberg menar att Riksbankens nya styrränta på noll procent har ett stort symbolvärde - och det är läge att pressa bankerna för att få bättre ränta på sitt sparande. Han ger också tips på hur man ska lägga upp sitt pensionssparande nu när avdragreglerna ändras.

Ekonomin tar alldeles för lång tid på sig att vända uppåt. Det är det Riksbankschefen Stefan Ingves har reagerat på, menar Claes Hemberg.

– Och då ville han sätta in det fyrverkeri han har, och det är att sänka räntan till noll. Och jag säger fyrverkeri därför att noll har ett väldigt symboliskt värde. Det är väldigt tydligt att nu finns det inte mer att hämta där, nu måste ekonomin ta fart på egen kraft.

Vi har aldrig haft så låg ränta förut?

– Nej, nollränta innebär att du kan låna av Riksbanken och behöver inte betala för det. Många trodde att räntan skulle vara lite över, på 0,05 procent. Men det är symboliskt och ingen skillnad, hellre då klämma till med en nolla så att folk förstår att oj, det är så här låg ränta.

Claes Hemberg tror att nollräntan kan leda till att folk ställer krav på sina banker mer och diskuterar pengar mer. Nu behöver konsumenterna ringa runt och kolla vad bankerna erbjuder för ränta på sparande.

– Jag tror att Ingves har lyckats med att väcka folk.

Viktigast är kanske att försöka få ner räntan på bolån, menar Claes Hemberg.

– Det som bankerna tjänar på bolån har aldrig varit så mycket, trots att vi har så låga räntor. Vi som bolånesparar ska gå till banken och pruta ner 0,5 för att så mycket ska inte bankerna tjäna.

När det gäller förändringarna i avdragsrätten för pensionssparande förklarar Claes Hemberg det som ett systemskifte.

– Vi har sparat på ett sätt i 25 år. Sparat i pensionsförsäkringar, och nu måste vi tänka annorlunda. Många banker kommer att stänga dem helt. Det enklaste är att välja ett nytt konto som kom för två år sedan som heter ISK.

Fördelen med ISK-konto är att det varken kostar eller är låst fram tills man fyller 55.