Det här betyder en ränta på 0 %

6:16 min

Lättare att låna, mer pengar i plånboken och högre priser. Det är några av konsekvenserna när reporäntan nu sänks till 0 %.

Riksbanken har beslutat att sänka reporäntan, den ränta som i sin tur styr bankernas räntor, till 0 %. Det är förstå gången någonsin som reporäntan är så låg och Nordeas chefsekonom Annika Winsth säger att sänkningen kommer innebära positiva förändringar för privatpersoner.

– Det kommer bli väldigt billigt att låna pengar av banken och det blir mer pengar över i plånboken eftersom inflationen är så låg. Så det här är ju väldigt förmånligt för hushållen. Anledningen till att reporäntan sänks så här mycket är ju för öka prisnivåerna. Med så låga priser som vi har i dag är det svårt för företag att tjäna så pass mycket pengar att de kan höja löner och få fart på konjunkturen.

Men Annika Winsth menar att det också finns risker med att reporäntan sänks.

– Det blir ju som sagt lättare att låna och risken finns ju därför att skulderna också ökar. Det skulle i förlängningen kunna göra att huspriserna sänks eftersom pengar måste in. Den ökade skuldsättningen har redan oroat och om inte Riksbanken tar ansvar för att hindra bostadsbubblor måste andra ta det ansvaret. Det skulle till exempel kunna innebära ökade amorteringskrav från Finansinspektionen eller så.