Freivalds hoppfull efter möte i Egypten

Utrikesminister Laila Freivalds ser i dag mer positivt på möjligheten att få till stånd en utredning om vad som hände de två egyptiska män som avvisades från Sverige i december 2001 när de kom tillbaka till Egypten.

I onsdags var Freivalds på besök i Egypten och träffade då den egyptiske vice utrikesministern Asraf Rashed. Efter mötet är Freivalds hoppfull.

– Jag tyckte jag kunna märka en större förståelse för att detta är ett problem som måste lösas. Lösningen är en internationellt baserad, opartisk utredning, så att vi får klarhet om de här egyptierna blev torterade eller inte, säger Laila Freivalds.

Begärt utredning i ett år
Pressad av uppgifter om att Ahmed Agiza och Mohammed Al Zery torterades när de kom tillbaka till Egypten har den svenska regeringen sedan ett år tillbaka begärt en utredning i frågan.

Den egyptiska regeringen har ännu så länge tillbakavisat både påståendena om tortyr och kravet på utredning. Men efter mötet i onsdags är Freivalds något mer optimistisk än tidigare.

– Jag hoppas att detta nu ska leda till att vi får en positiv reaktion från Egypten, säger hon.

Sätter sitt hopp till Sverige
För några dagar sedan intervjuades Ahmed Agizas egyptiske advokat Hafez Abu Saeda i Ekot. Han sa då att Agiza, som sitter fängslad efter en rättegång i en militärdomstol, sätter sitt hopp till att påtryckningar från den svenska regeringen ska ge honom en ny rättegång i Egypten.

Men Freivalds, som visserligen ifrågasätter om rättegången mot Agiza var rättvis, tror att det kommer att bli svårt att åstadkomma.

– Då är svaret från deras sida att regeringen inte har möjlighet att påverka rättsväsendet och de kan inte beordra rättsväsendet att göra om rättegången, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se