Arbetet med Förbifart Stockholm stoppat

2:03 min

Nu stoppas allt arbete på mångmiljardprojektet Förbifart Stockholm efter beslut av regeringen.

– Vi får försöka avetablera och plocka ihop våra grejer och återställa så att säkerheten blir återställd, säger platschefen Per Danielsson som arbetar på en byggarbetsplats nära Drottningsholms slott.

Vet ni vad ni ska göra i stället?

– Nej, det har vi ingen aning om. Vi har ju både anläggningsarbetare, maskinister och underentreprenörer också som det blir problem att hitta jobb åt nu, så här på en gång.

Hur många är det?

– Det är väl ett femtontal som berör oss just nu.

260 miljoner kronor, så mycket kan frysning av Förbifart Stockholm kosta, enligt Trafikverkets beräkningar.

Förbifart Stockholm är tänkt att bli en väg som leder trafiken väster om Stockholm. Kostnader är beräknad till närmare 30 miljarder kronor och projektet är omstritt.

I en uppgörelse mellan regeringspartierna har man kommit överens om att allt arbete stoppas fram till den 1 maj nästa år. Under tiden ska man se över finansieringen av projektet.

Förbifarten har varit tänkt att finansieras till 80 procent med pengar från trängselskatten i Stockholm. Men nu är det möjligt att mer trängselskattepengar går till kollektivtrafik i stället.

Johan Brantmark är Trafikverkets projektchef för Förbifarten. Han säger att alla förseningar kostar pengar.

– Vi har ju gått in i avtal med olika leverantörer och det är klart att när vi som stat initierar ett stopp så finns det också vettig kompensation och det ska det göra. Det där är en förhandling och en diskussion som vi får ta med respektive leverantör, säger han

Omkring 700 personer arbetar just nu med Förbifart Stockholm. Varje dag kostar projektet 4 miljoner kronor. För konsulter och byggföretag kan frysningen av projektet innebära stora problem och det är möjligt att en del av dem kräver Trafikverket på ersättning.

Infrastrukturminister Anna Johansson säger till Ekot att fördyringen inte är så stor.

– Tittar man på att det här är ett projekt som totalt sett är beräknat till ungefär 27 miljarder så är det en ganska liten fördyring, säger hon.

Regeringens beslut bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, som vill ha Förbifarten, och Miljöpartiet, som inte vill ha den. Kompromissen blev en frysning av projektet och förhandlingar om finansieringen.

Enligt Anna Johansson kan stoppet av projektet bidra till att sänka framtida kostnader.

– Det man kan vinna är ett smidigare genomförande av projektet, för det kan också vara så att ett längre och krångligare genomförande kan också innebära fördyringar. Det vi hoppas och tror med det här beslutet är att man ska få ett så snabbt och smidigt genomförande som möjligt, säger Johansson.

Förra infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är kritisk. Stockholmsregionen behöver raka besked, säger hon.

– Det behöver inte omförhandlas, det behöver merförhandlas. Vi behöver ha Förbifarten på plats, för jobb och tillväxt, och vi behöver också ha en hel ring, vi behöver ha en östlig förbindelse. Varje dag som går av osäkerhet skapar en oro hos företagare och näringsliv, och det har inte Sverige råd med, säger Elmsäter-Svärd.