Landshövdingen griper in för att rädda Yxern

1:44 min

Nu lovar landshövding Stefan Carlsson att länsstyrelsen ska engagera sig mer i frågan kring det låga vattenståndet i Kalmar läns största sjö Yxern mellan Vimmerby och Västervik.

En gammal vattendom från 1938 gör det möjligt för ägare till nio kraftstationer nedströms att höja och sänka vattennivån i sjön med tre meter oavsett hur mycket nederbörd det varit.

Så här kan det inte fortsätta, enligt landshövdingen efter att ha varit där och sett torrlagd sjöbotten vid stranden i dag:

– Jag tycker att det är ett ganska akut läge, säger Stefan Carlsson till P4 Kalmar.

– Det här måste vi följa hela tiden för att se till att det inte blir värre. Jag ska ta kontakt med ägarna till de stora kraftverken för att diskutera med dem om vi kan få dem att hantera uttaget på ett annat sätt.

En nästan 70 år gammal vattendom gör det alltså möjligt för kraftverksägarna, däribland Tekniska verken i Linköping, att höja eller sänka vattenståndet i Yxern med nära tre meters variation för att kunna få ut vatten till sina kraftstationer nedströms, något som ger energi som motsvarar två vindkraftverk.

Men som när man tar mycket vatten, som man gjort senaste åren och sänkt vattenståndet med en och en halv meter, drabbar sjöns rika fisk och fågelliv.

Ett ärende med ett förslag till ny vattendom finns nu hos mark- och miljödomstolen, men ännu har inget hänt där.

Eva Brynolf, chef för tillväxt- och miljöavdelningen på länsstyrelsen, säger att man inte kan göra något mer än avvakta den processen, där länsstyrelsen bland annat kommer få yttra sig i en remiss. Eva Brynolf säger att man ska försöka skynda på processen genom att åtminstonde ställa frågan till domstolen, för ännu har man ingen tid att gå på där.

Tino Åberg som bor vid sjön och som är engagerad i den protestgrupp som bildats runt Yxern är glad att länsstyrelsen och landshövdingen kom för att med egna ögon se vad som hänt. Han har ett större hopp till att det kan börja hända bra saker:

– Är det någon som kan göra något åt det här så är det landshövdingen och Eva Brynolf på länsstyrelsen.