Mjölkkrig mellan Oatly och LRF

1:27 min

Stämningar och Facebookuppror är några av ingredienserna i det pågående svenska möjlkbråket. Havredrycksföretaget Oatly i ena ringhörnan, branschorganisationen LRF Mjölk i den andra. Ekot har sökt grunden till bråket i ett svenskt snabbköp.

– Ja jag försöker handla ekologiskt. Sen handlar jag inte så jättemycket mjölk, det är till min flickvän framförallt, säger en konsument som Ekot möter i mjölkdisken.

Trots att mjölkdrickadet har minskat, från 250 liter till 90 liter per person och år, så har mjölk har blivit en het potatis.

För ett tag sen stämde branschorganisationen LRF Mjölk företaget Oatly som gör havremjölk. I sin reklam säger Oatley följande om produkterna de saluför:

"It's like milk but made for humans" och "Wow no cow."

Vilket betyder:

"Det är som mjölk men gjort för människor" och "Wow ingen ko"

– Den hippa livsstil som kännetecknade mjölkdrickandet på 1920-talet har ju faktiskt börjat ersättas lite av alternativen till mjölk, konstaterar Håkan Jönsson, etnolog med koll på matvanor.

Samtidigt som havremjölksbråket är uppe i Marknadsdomstolen så pågår det ett krig mellan dom som gillar komjölk och dom som gillar havremjölk på sociala medier.

För några dar sen kapade havremjölksanhängare en kommentarstråd på Arlas Facebooksida å började tipsa om alternativ till komjölk.

– Alla generationer gör ju upprör mot föräldragenerationen och då är det ganska tacksamt att ta mjölken som symboliserar väldigt mycket föräldragenerationens liv, säger Håkan Jönsson.

LRF Mjölk retar sig på att Oatlys markandsföring får komjölk att framstå som ohälsosamt. Men att komjölk skulle vara farligt för människokroppen håller inte Livsmedelsverket med om.

– Mjölk i måttliga mängder är ett jättebra livsmedel. Havredrycken, den är ju spannmålsbaserad fast man har tillsatt en del vitaminer, säger Hanna Eneroth på Livsmedelsverket.