Arbetsmarknad

Unga arbetslösa kan dra utomlands

1:09 min

Nu diskuterar Nordiska rådet om de kan råda bot på arbetslösheten bland unga genom att ta fram praktikplatser i Nordiska grannländer.

Sverige är det land i Norden där arbetslösheten är högst och möjligheten för ungdomar att göra praktik i grannländer är något som de arbetslösa ungdomarna i Östersund har blandade åsikter om.

– Absolut, jag är väldigt intresserad av att kunna resa och skulle ta möjligheten om den fanns, säger Daniel Ledin som varit arbetslös i ungefär två månader.  

– Eventuellt, men inte i dagsläget. Jag trivs bra här och det känns komplicerat att flytta för ett jobb, säger 19-årige Fredrik Bång.

Enligt Nordiska rådets ministerutredningar riskerar 10 procent av ungdomarna i de nordiska länderna att hamna utanför samhället i framtiden på grund av arbetslöshet eller bristande utbildning. Under Nordiska rådets möte i Stockholm i veckan har de diskuterat en eventuell lösning med arbetspraktik i grannländerna. Innan det här kan bli verklighet måste länderna lösa problemen med att hitta praktikplatser, försäkringsfrågor, vem som ska ha den sista kontrollfunktionen, nationella lagar och sätt att tillämpa EU:s regler. Blir det verklighet är i alla fall Jasmine Säfström intresserad.

– Det skulle vara jätteroligt och ett sätt att komma iväg från Östersund och uppleva saker som man inte gjort tidigare och vara väldigt utvecklande, säger hon.

Till Ekot har Annika Rosing i det Nordiska rådet sagt att det är mest troligt att länderna kommer att skriva olika avtal för att lösa problemen som finns.