Jiellevárri/Gällivare

Kräver att LKABs undersökningsplaner stoppas

Girjas sameby tillsammans med Samerådet uppmanar LKAB att inte genomföra undersökningsborrning inom samebyns marker och att regeringen som ägare till LKAB tar ansvar för mänskliga rättigheter. Att nu uppmärksamma frågan tillsammans med Samerådet ser samebyn som enda lösningen.

- Vi tyckte det var ett bra sätt att gå vidare på. Det är inte tillfredsställande att ett bolag kan bara gå in och roffa åt sig. Vi har inte rätt att säga något, säger Girjas samebys ordförande Mats Berg. 

Området det handlar om ligger sydväst om Svappavaara i Gällivare kommun. LKAB har undersökningstillstånd sedan 2008 i området Ylipääsnjaska, mellan Kalixälven och Kaitumälven. Gruvbolaget har ansökt om verkställande av arbetsplan från Bergstaten. Det innebär att bergmästaren prövar frågan efter att berörda parter fått komma till tals och kan därefter fastställa arbetsplanen.

Enligt LKAB fick man dokumentet från Samerådet och Girjas sameby i går och kan inte kommentera det än. Kommunikatör Tina Benson på LKAB säger att man försökt få till en dialog med samebyn under två års tid, utan resultat.

- Vi har i två år haft dialog med Girjas sameby men inte kommit överens. Men området är fortfarande intressant, vi följer de lagar som finns, säger LKAB enligt kommunikatör Tina Benson.

Mats Berg, Girjas sameby anser inte att det kan kallas samråd, han menar att samebyn körts över av gruvbolaget

- LKAB vill inte ha samråd, det har de sagt klart och tydligt. Får man inte igenom sina krav så kör man över istället, det är inte samråd för mig, säger Mats Berg.

Norrbottens länsstyrelse har tidigare beslutat att borrning inte får ske under barmarkstid, då det finns skyddade våtmarker i området. Samebyn har sagt nej till att borrningar ska ske i Ylipääsnjaska området under vintertid, då renarna är i området. Bolaget bedömer att borrning endast kan ske på vintertid då marken är frusen. 

Samerådet menar att regeringen har det yttersta ansvaret här angående mänskliga rättigheter. Enligt LKAB:s värderingar följer bolaget de internationella riktlinjerna för mänskliga rättigheter som finns. Samerådet har bett LKAB om kopior på deras rapporter om hur de följer de riktlinjerna.

- LKAB har accepterat att efterleva mänskliga rättigheterna och då ska man ta det ansvaret, även regeringen, säger Mattias Åhren, Samerådet. 

På vilket sätt menar ni att de bryter mot mänskliga rättigheter?

- Girjas sameby har genom traditionellt bruk av området en egendomsrätt och det ger dem rätt att säga ja eller nej. Den rätten har inte LKAB hörsammat, säger Mattias Åhrén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio