Första spelfilmen om 11 september har premiär

Hur lång tid måste det gå innan ett nationellt trauma kan bli fiktion? Kanske är svaret knappt fyra år, så lång tid har det iallfall gått sedan terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon i USA. Nu kommer den första spelfilmen om händelserna.

Den som väntar sig flygplan och tvillingtorn som rasar, terrorister och brandmannahjältar, får vänta lite till. För ”The Great New Wonderful”, den första spelfilmen om attentaten den 11 september 2001 i USA, är en nedtonad skilldring av några newyorkbors liv ett år efter katastrofen. Maggie Gyllenhaal och Olympia Dukakis spelar huvudrollerna i Danny Leiners film.

Och precis som efter mordet på Olof Palme eller Estoniakatastrofen så är det långt ifrån givet för filmindustrin här i USA, när tiden är mogen för filmer om ett nationellt trauma. Över tre och ett halvt år har det dröjt, men när nu ”The Great New Wonderful” har premiär på Tribeca Filmfestival i New York, så kommer den snart att följas av många många fler. För flera Hollywoodproducenter vill gärna ta sig an katastrofen som i det verkliga livet, långt överskuggade alla katastroffilmer som industrin själv har kunnat tänka ut.

Tv-bolagen ABC och NBC tävlar om att hinna först med dramatiseringen av 11 septemberkommissionens rapport, Colombia Pictures har köpt rättigheterna till boken 102 minuter som kom ut i USA för några månader sedan, och som är en dokumentär skilldring inifrån tornen. Ett annat filmbolag håller på med en spelfilm om två poliser som klarade sig levande från Ground Zero och dessutom görs en film om en pojke vars pappa dör i attackerna.

Men, några scener när flygplanen kör in i tornen blir det inte, säger en av producenterna till New York Times. Det är vi inte redo för än, konstaterar hon.

Sara Stenholm, New York.

sara.stenholm@sr.se