Forskare: Mycket mjölk ökar risken att dö i förtid

5:32 min

Vuxna som dricker mycket mjölk löper en högre risk att dö i förtid och att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns inte heller något som visar att mjölken stärker skelettet, det visar en ny studie från Uppsala universitet, skriver SVT.

Karl Michaëlsson är professor vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger han till unt.se.

Totalt deltog 110 000 medelålders och äldre personer från Örebro, Västmanland och Uppsala i studien. På 1980- och 1990-talet fyllde de i hälsoenkäter, och det forskarna sökte efter var en koppling mellan dödlighet och benbrott och konsumtionen av mjölk.

Studien har nu publicerats i medicintidskriften British Medical Journal och den visar att det finns ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. Forskarna i Uppsala tror att det är mjölksockret som påverkar oss negativt, skriver SVT.

– Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, säger Karl Michaëlsson till unt.se.

Kvinnorna följdes upp under 20 år och resultaten visar att det var betydligt vanligare med frakturer hos de som drack mycket mjölk, alltså tre glas eller mer varje dag, jämfört med de som drack högst ett glas mjölk.

Männen följdes upp under elva år och hos dem såg man ingen skillnad när det gäller frakturer bland de som dricker mycket mjölk och inte, skriver unt.se.

Hjärt- och kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män, skriver SVT. De kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag hade en nära fördubblad dödlighet om man jämför med de som drack högst ett glas, enligt unt.se.

Samtidigt pågår det som i sociala medier blivit känt som mjölkbråket mellan havredrycksföretaget Oatly och branschorganisationen LRF Mjölk.

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon tycker att konsumenter kan vara trygga med att både mjölk och havredryck är bra mat men att man ska tänka på att äta varierat.  

– Det är inget livsmedel som är så bra att man kan äta bara det, säger hon till P1-morgon.

En halv liter mjölk täcker i stort sett vårt kalciumbehov och intaget av D-vitamin.

– Det finns ingen näringsmässig anledning att ha mer än sammanlagt en halv liter av kombinerat mjölk, fil och yoghurt.

Samma sak gäller också för barn.  

Åsa Brugård Konde menar att det viktigaste är att man undviker de sötade produkterna som finns både bland mjölk och havredrycker.

– Det är det man ska se upp med, att man inte får i sig massa socker. Sen kan man äta både mjölk och havredryck. De är inte helt utbytbara, det är inte så att havredrycken innehåller exakt samma näringsämnen som mjölken, ett tips för den som väljer havredryck är att välja de som är berikade.

Mjölkkonsumtionen har minskat med drygt tio liter per person och år.

– I genomsnitt så dricker vi någonstans mellan två och en halv och tre deciliter per person och dag och det är nog en ganska lagom mängd. Men skulle det minska ytterligare så kan det kanske bli ett problem. Det finns människor i världen som inte dricker någon mjölk alls och klarar sig bra på det, men de äter också på helt annat sätt. Om man fortsätter att äta i övrigt så som vi brukar äta i Sverige och bara tar bort mjölken så kan det bli ett problem för näringsintaget, säger Åsa Brugård Konde till P1-morgon.