Arbetsförmedlingen lägger ner 100 kontor

1:12 min

Stora förändringar kommer att genomföras av Arbetsförmedlingen för att återskapa förtroendet för myndigheten.

Viktiga åtgärder är att utöka kontakterna med arbetsgivare och utveckla och förbättra de digitala tjänsterna som Arbetsförmedlingen har.

Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg kommer han att frigöra resurser genom att lägga ner 100 förmedlingskontor i landet, utan att personal sägs upp.

– Vi vill ha ett betydligt mer intensivt arbete med arbetsgivare och vi vill utveckla betydligt fler e-tjänster. Och sedan handlar väldigt mycket om att arbeta på ett sådant sätt att vi frigör våra medarbetares potential, så de har möjlighet att göra ett riktigt gott arbete, säger  Mikael Sjöberg.

Ni ska lägga ner 100 kontor?

– Ja det kommer vi att göra för att få loss resurser framförallt till den här arbetsgivarsatsningen. Och det goda med den här förändringen det är att vi istället för lokalkostnader kan ha medarbetare. Så vi byter lokaler mot medarbetare, så vi gör inte det här för att vi är i ekonomisk kris, utan vi kan anställa människor istället för att ha lokaler och då jobba mer aktivt med arbetsgivarna.

Hur snabbt kommer det här att ske?

– Ja vi förändrar oss hela tiden, vi börjar att säga upp kontor nu, så fort förhandlingarna om de enskilda kontoren är klara. Och vi börjar rekrytera människor så snabbt som möjligt. Men ingen kan förvänta sig att arbetsförmedlingen är en riktigt bra och modern myndighet förrän om flera år. Men varje halvår ska vi ta steg framåt.