Anställda sparkas ut när Kommunförbundet läggs ner

Kommunförbundet i Jönköpings län ska läggas ned med kort varsel. Det har politikerna belutat.
Redan till sommaren tvingas de anställda att lämna sina jobb, 1,5 år tidigare än vad som först sagts.

- Vi har upplevt alla typer av känslor här. Från besvikelse och ilska till det sorgearbete som vi håller på med nu säger Pia Larsson sjom är en av handläggarna som mister jobbet i sommar och som börjat packa flyttlådorna.

Kommunförbundet har servat och stöttat länets 13 kommuner som i sin tur betalat lönerna, men i sommar ska alltså lokalerna i Jönköping tömmas.

Anledningen är att politikerna i länet vill starta ett nytt regionförbund som ska kämpa för länets intressen.

Även om regionförbundet delvis ska syssla med andra saker så har politikerna i länet beslutat att lägga ned kommunförbundet. Från början var det tänkt att övertagandet skulle ske först 2007, men för att spara pengar så sätter politikerna nu stopp redan till sommaren.

Beskedet kom som en chock för de nio anställda som tvingas gå och ingen av dem kommer att få anställning på det nya regionförbundet.

- Det var lite chockartat för oss alla. Vi platsade inte där helt enkelt, av skäl som vi inte vet säger Pia Larsson.

Att nio personer sparkas ut i arbetslöshet och dessutom ett och ett halvt år tidigare än beräknat, beklagas av det nya regionförbundets ordförande Peter Persson. Han försvarar ändå beslutet och menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att köra med dubbla organisationer någon längre tid.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se