Fel belysning på skaraborgska minkfarmer

0:58 min

När länsstyrelsen kontrollerat djurskyddet på minkfarmer har man upptäckt att nya regler inte efterlevs när det gäller den fasta belysningen. Nu överklagar minkfarmerna till förvaltningsrätten.

Större burar med endast två minkar i varje och fast monterad belysning i skugghusen. Det är några av de nya reglerna som gäller för minkfarmare från och med i år.

Under oktober har länsstyrelsen gjort kontroller för att se hur farmerna uppfyller de här kriterierna. I Skaraborg besökte de fyra olika farmer och enligt djurskyddskontrollanten Jenny Mattsson såg det överlag bra ut. Men på två farmer brast det i belysningen.

- De tycker inte att den här paragrafen om belysningen är riktigt rätt. De anser att de bedriver tillsynen på bra sätt och att det är bättre belysning med pannlampan som de använder sig av. Och det stör minkarnas hormoncykel - minkarna är ju väldigt känsliga för ljusperioder i naturen och det kan bli att de sätter pälsen på fel tidpunkter eller att honorna brunstar i fel tid, säger Jenny Mattsson.

Jordbruksverket menar å sin sida att den fasta belysningen gör att minkfarmernas tillsyn över djuren blir bättre med fast belysning.

De farmerna ska nu överklaga Länsstyrelsens föreläggande till Förvaltningsrätten.